fbpx

Wespen- of bijennest? Enkele belangrijke verschillen

Wespennest of bijenkorf?

Hoewel het gebruikelijk is om wespen met bijen te verwarren, is het ook gebruikelijk om wespennesten te verwarren met bijenkorven, of zelfs bijenzwermen te verwarren met wespennesten.

Hier lees je hoe je onderscheid kunt maken tussen een wespennest en een bijenkorf.

Herken een wesp van een bij, of hoe je een nest kunt identificeren zonder er dichtbij te komen

Voordat je het nest gaat bekijken, en vooral om te voorkomen dat je het nadert, kun je gewoon proberen het insect waarmee je te maken hebt te raden door het tijdens de vlucht te identificeren.

De beste manier om het verschil tussen een bij en een wesp te zien, is door stil te staan bij hun fysieke uiterlijk:

  • Een bij is rond en behaard, met vrij bleke kleuren
  • Een wesp is dun met meer opzichtige kleuren

Als je veel insecten van de ene soort observeert in plaats van de andere, kun je er relatief zeker van zijn dat het nest in je huis een wespennest of bijenkorf is. Je hoeft dus niet per se je neus in het nest te steken om hierachter te komen!

Als je meer over dit onderwerp wilt weten, kun je ook onze artikels over de verschillen tussen bijen, wespen en hoornaars, en over bijen en hommels lezen.

Onderscheid een bijenkorf van een wespennest

Als je niet zeker bent van het insect in je huis, is het nest een goede manier om tot de kern ervan te komen. Maar pas op dat je niet gestoken wordt!

In dit geval is het onderscheiden van een bijenkorf ten opzichte van een wespennest erg eenvoudig.

Het uiterlijk van een wespennest is anders dan dat van een bijenkorf

Een bijenkorf ziet er helemaal niet hetzelfde uit als een wespennest. In elk stadium van nestontwikkeling zijn de cellen zichtbaar en is het nest vaak platter. De bijenkorven van professionele imkers hebben dus een uiterlijk dat lijkt op de bijenkorven die midden in de natuur te vinden zijn. Daarnaast zie je soms bijenwas of honing, wat bij een wespennest natuurlijk nooit het geval is. In tegenstelling tot wespen kun je veel bijen op het oppervlak van een nest zien, omdat het vaak niet afgesloten is.

Een wespennest daarentegen ziet eruit als een grijze stapel papier-maché. Het is meestal rond van vorm waarvan de cellen aan het begin van het proces zichtbaar zijn, maar die een soort hermetische bal wordt met een toegangsgat dat wordt betreden wanneer het nest aan het einde van de bouw is. Je kunt wespen zien in- en uitvliegen, maar je zult geen stapel wespen op het oppervlak zien wanneer het nest wordt ontwikkeld.

Wespennesten bevinden zich niet op dezelfde plaatsen als bijenkorven

De locatie van een wespennest of bijenkorf is vaak niet hetzelfde.

Wespen vestigen zich vaak op plaatsen die niet zo beschut zijn, zoals een dak, bomen of zelfs in de grond.

Omgekeerd bevindt een bijenkorf zich bijna altijd op een zeer verborgen plaats, zoals bijvoorbeeld de holte van een boom, achter een rolluik dat nooit wordt gebruikt of in de korf van een imker. Je hebt maar een zeer kleine kans om ze in de volle zon op de top van een boom tegen te komen, en bijna geen kans om ze in de grond te zien bouwen.

Bijen leven nooit alleen, wespen soms wel

Een ander belangrijk element bij het onderscheiden van een wespennest met een bijenkorf is het sociale karakter van elke soort.

Bijen zijn altijd in groep en zijn zeer sociale soorten. Het is om deze reden dat het gebruikelijk is om zwermen bijen in het wild tegen te komen: de hele kolonie is, tegelijkertijd, op zoek naar een nieuwe plek om de bijenkorf te installeren.

Wespen kunnen sociaal of solitair zijn, afhankelijk van de soort. Als je maar een paar individuen rond het nest ziet, is het minder waarschijnlijk dat het een bijenkorf is.

De kans op het kruisen van een wespennest versus een bijenkorf

Tot slot, zelfs als het geen absoluut criterium is, is het noodzakelijk om te onthouden dat bijen bedreigde soorten zijn en daarom zeldzaam zijn in de natuur in vergelijking met wespen.

In de praktijk is het zeer zeldzaam om een bijenkorf, die een bijenkorf wordt genoemd, van nature bij je thuis te zien verschijnen. Als je een bijenkorf in je huis hebt, kun je jezelf zelfs als gelukkig beschouwen.

Aan de andere kant is het waarschijnlijker om een zwerm bijen in het wild te observeren. In tegenstelling tot een nest is een zwerm geen constructie, maar gewoon een groep bijen die samen op stap is om een nieuwe plek te vinden om te leven. De kans dat deze tussenstop bij je thuis plaatsvindt, is ook vrij klein.

Wespennesten daarentegen komen veel voor. Als je insecten hebt die aan het begin van de zomer je tuin binnendringen, is de kans veel groter dat je met wespen of hoornaars te maken hebt.

Wat te doen als je een wespennest of bijenkorf in huis hebt?

De te nemen maatregelen voor een wespennest en bijenkorf bij je thuis zijn niet hetzelfde.

Als het een wespennest is, is vernietiging vaak noodzakelijk

Wespen zijn agressieve insecten. Als je een wespennest in huis hebt, is de kans groot dat ze je op een gegeven moment lastig zullen vallen. Je dient er ook rekening mee te houden dat een wespennest normaal gezien tot het einde van de zomer zal groeien.

Als je een wespennest hebt in de buurt van een raam, op een drukke plaats of in een omgeving waar iemand allergisch is, heb je geen keuze en zul je het nest moeten vernietigen.

Als het nest echter ver van je huis is en het jou en je medebewoners niet stoort, kun je het gewoon met rust laten. Wespen hebben namelijk een bestuivingsrol die interessant kan zijn voor je tuin!

Als het een bijenkorf of zwerm bijen is, moet je ze met rust laten of verplaatsen

Als je een bijenkorf of een zwerm bijen in je huis hebt, vernietig ze dan niet. De bij is een bedreigde diersoort waarvan de bestuivingsrol essentieel is voor de natuur.

De bij is geen bijzonder agressieve soort, dus je kunt een bijenkorf of zwerm houden die zich in je huis zou hebben gevestigd op voorwaarde dat deze zich niet te dicht bij drukbezochte plaatsen bevindt.

Aan de andere kant, als de zwerm of korf zich op een drukke plaats bevindt of als iemand in je omgeving allergisch is voor steken, is het beter om de bijen te verplaatsen. In dit geval kun je best een imker of gespecialiseerd bedrijf bellen om de bijen tot bij een imker te krijgen.

Conclusie

Een wespennest komt veel vaker voor dan een bijenkorf.

In tegenstelling tot wespen zijn bijen niet agressief. Meer zelfs, als bedreigde diersoort zijn ze essentieel voor het milieu. Heb je een zwerm bijen bij je thuis? Grijp dan niet in en neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf dat ze kan verplaatsen zonder ze te doden.

Als je een wespennest in huis hebt, is de situatie natuurlijk heel anders en is de kans groot dat je het nest zult moeten laten vernietigen.

Neem contact op met onze teams als je van je wespennest af wilt!

Tags: