fbpx

Hoe herken je een wespenkoningin?

Hoe herken je een wespenkoningin

De meeste mensen weten wel wat een wespenkoningin is, maar zouden er geen kunnen herkennen. Een wespenkoningin wordt soms verward met een hoornaar of zelfs met een bijenkoningin, die beiden echter een heel ander gedrag en uiterlijk hebben.

In dit artikel ontdek je hoe je een wespenkoningin kunt herkennen, begrijpen en lokaliseren.

Wat is de taak van een wespenkoningin?

De winter overleven en in de lente een nest beginnen bouwen

Koninginnen zijn een van de weinige wespen die de winter overleven. Met de komst van het koude winterseizoen begint de activiteit in een wespennest te vertragen, om uiteindelijk helemaal tot stilstand te komen. Hoewel de meeste wespen in deze tijd van het jaar sterven, slagen enkelen erin om hun papieren verblijfplaats te ontvluchten.

Ze vertrekken, helemaal alleen, op zoek naar een geschikte schuilplaats om de barre winter door te brengen. Over het algemeen kiezen ze ervoor om te overwinteren in een spleet, een deuropening van een schuur of een nauwe holte waar het winterse leven goed en aangenaam is.

Ze zullen niet bewegen totdat het in de lente van het daaropvolgende jaar weer milder wordt. Op dat moment wordt de cyclus nieuw leven ingeblazen en zullen de koninginnen die zijn ontsnapt aan de koude weersomstandigheden en vraatzuchtige roofdieren, nieuwe nesten beginnen bouwen.

De eerste en belangrijke taak van een wespenkoningin is om een geschikte plek voor een nieuw nest te vinden. Ze brengt de vroege lentedagen door met heen en weer vliegen tussen het nest en op zoek gaan naar droog hout waaruit ze kleine hoeveelheden materiaal haalt die ze omzet in cellulose. Dit is de naam van het materiaal waaruit het nest van wespen is opgebouwd, maar ook van het papier dat je hoogstwaarschijnlijk dagelijks voor verschillende doeleinden gebruikt.

Eieren leggen om het leven te geven aan werksters die het nest in de zomer verder zullen uitbouwen

Wanneer de eerste cellen zijn gebouwd, legt de koningin de eitjes die haar eerste larven en vervolgens de eerste werksters van het nest zullen worden.

Wanneer de werksters uitkomen, nemen ze de taken van de koningin onmiddellijk over en beginnen ze in haar plaats de larven te voeren. Zo kan de koningin zich volledig wijden aan het leggen van nieuwe eitjes.

Als je wespennesten in je tuin wilt vermijden, kun je omwille van deze levenscyclus best in het voorjaar al vallen plaatsen. Zo vergroot je je kansen om wespenkoninginnen te vangen en de bouw van een nest te stoppen voordat het groter wordt. Zodra er veel werksters aanwezig zijn, kan een nest namelijk ontzettend snel groeien.

Hoe kun je een wespenkoningin onderscheiden van andere wespen en hoornaars?

Koninginnen zijn groter dan werksters. Gemiddeld kunnen ze 20 mm lang worden, in vergelijking met 10 tot 15 mm voor werksters! Als je in het vroege voorjaar een abnormaal grote wesp ziet, is de kans groot dat het een koningin is op zoek naar de ideale plek om haar nest te bouwen.

Vanwege hun indrukwekkende afmetingen worden wespenkoningin vaak verward met de Europese hoornaar, die veel groter is dan een gewone wesp.

Om een wespenkoningin van een hoornaar te onderscheiden, volstaat het om naar het hoofd en het bovenlichaam van het insect te kijken. Bij een Europese hoornaar is dat eerder oranje en bij een Aziatische hoornaar vrij donker, terwijl een wespenkoningin net zoals haar werkvolk felgeel is.

Hoe oud kan een wespenkoningin worden?

Een wespenkoningin heeft een veel hogere levensverwachting dan haar werksters. Ze kan gemiddeld 1 jaar oud worden, terwijl een werkster slechts 12 tot 22 dagen in leven blijft.

Hoeveel koninginnen heeft een wespennest?

Aan de oorsprong van elk nest staat er één enkele koningin. Toch kunnen er in een wespennest meerdere koninginnen geboren worden.

Ons advies als je in het voorjaar een wespenkoningin ziet

Als je in het voorjaar een wespenkoningin tegenkomt, is het duidelijk dat het geluk aan jouw kant staat. Het is namelijk beter om in de lente een nest in opbouw te spotten dat gemakkelijk te vernietigen is, in plaats van het midden in de zomer op te merken wanneer het dichtbevolkt is en uit zijn voegen barst.

Nesten in opbouw kun je dus maar best serieus nemen, want deze zullen tijdens de zomer- en herfstmaanden hoe dan ook in omvang toenemen.

Heb je in het voorjaar één of meerdere wespenkoninginnen in je tuin gespot? Dan is het een goed idee om wespenvallen uit te zetten. Werksters vangen is ook goed, maar eerder onbeduidend gezien de grote aantallen. Een wespenkoningin vangen garandeert echter onmiddellijk resultaat.

Conclusie

De grootte en kleur van de wesp maken het mogelijk om te weten of je al dan niet met een koningin te maken hebt, en om het exemplaar in kwestie te onderscheiden van hoornaars die vergelijkbare afmetingen kunnen hebben.

Als je van je wespennesten af wilt, is de gemakkelijkste manier vaak om deze koninginnen te vangen. Zo kun je voorkomen dat ze nesten gaan bouwen. Hiervoor kunnen tijdens de lentemaanden strategisch geplaatste wespenvallen bijzonder effectief zijn.

Als een nest al groter is, is dat omdat de koningin haar missie als oprichtster al heeft volbracht. In dit geval kun je een beroep doen op onze diensten, zodat je definitief vaarwel kunt zeggen tegen steken en overlast.

Twijfel niet langer en neem vandaag nog contact op met onze teams om een interventie in te plannen!

Tags: