fbpx

Waar zijn wespen goed voor? Zijn ze (echt) nuttig?

Waar zijn wespen goed voor?

Hoewel wespen onze tuin binnendringen, het zichzelf comfortabel maken in allerlei hoekjes en gaatjes van onze huizen, en zichzelf maar al te vaak uitnodigen voor onze gezellige barbecue, hebben ze belangrijke functies voor ecosystemen en zijn ze erg nuttig voor hun habitat. Deze vliegende insecten zijn dus niet alleen ongedierte, verre van dat!

In dit artikel ontdek je de verschillende functies van de meeste wespensoorten en hoe deze insecten je van dienst kunnen zijn.

Wespen zuiveren je tuin

Zoals alle dieren hebben ook wespen een nut. Ze hebben vooral de verdienste dat ze bepaalde insecten, die bijna net zo vervelend zijn als zijzelf, uit de weg ruimen!

Naast zoete vruchten houden wespen van spinnen, bladluizen, vliegen en rupslarven. Bovendien is de wesp ook de favoriete maaltijd van veel vogels. Zonder wespen zouden deze dieren dus niets te eten hebben!

Kortom, wespen dienen om onze tuinen te reinigen en te zuiveren. Ze voorkomen vooral dat er te veel parasieten in de tuin ronddwalen. Een toename van bepaalde insecten zou inderdaad een verstoring van het evenwicht in het ecosysteem tot gevolg hebben.

Wist je dat wespen tussen de 1 en 2 insecten per uur doden? Bedenk maar eens hoeveel insecten één enkele wespen in zijn leven doodt!

Wespen bestuiven je bloemen en planten

Niet alleen bijen zijn dol op bloemen en planten! Ook wespen waarderen de geur van bepaalde bloemen. Hoewel het niet zo’n effectieve bestuivers zijn als bijen, verspreiden ook wespen stuifmeelkorrels tussen bloemen van dezelfde soort. Zo is de vijgenwesp essentieel voor de goede ontwikkeling van vijgen. Het is zelfs het enige insect dat de vijgenboom kan bestuiven!

Wist je dat bijna 35% van ons voedsel direct afhankelijk is van een goede bestuiving? Enkele voorbeelden zijn koffie, tomaten, bepaalde kruiden, kersen, wortelen en courgette.

Wespen helpen bij de productie van je favoriete alcoholisch drankje

Wespen dragen niet alleen bij aan de productie van wijn, maar ook van bier en andere drankjes met een hoog alcoholgehalte.

Hoe? Simpelweg omdat ze in hun maag bepaalde gisten hebben, de zogenaamde ‘saccharomyces cerevisiae’. Deze zijn essentieel voor de rijping en de smaak van de wijn. Wespen nemen ze op door zich te voeden met druiven, die zelf vol zitten met deze gisten.

De gisten blijven in de winter goed beschermd in de maag van de wespen. Vervolgens spugen de wespen ze in de zomer uit in het voedsel voor hun larven en injecteren de jongen ze terug in de druiven.

Wespengif kan gebruikt worden voor medicijnen

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het gif van wespen niet altijd schadelijk is voor de mens. Afhankelijk van de omstandigheden waaronder het wordt gebruikt, hebben onderzoekers aangetoond dat het gif van een Braziliaanse wesp doeltreffend is om kankercellen te doden!

We kunnen dus echt niet zeggen dat wespen nutteloze insecten zijn! Hopelijk zal deze informatie alles wat in perspectief plaatsen wanneer je weer eens wordt lastiggevallen door een leger wespen!

Heb je te maken met een wespeninvasie? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor de vernietiging van je wespennest!

Tags: