fbpx

Hoe herken en onderscheid je een nest van Aziatische hoornaars?

Nest van Aziatische hoornaars

Aziatische hoornaars zijn sociale hoornaars die al een paar jaar Europa teisteren. Hoewel ze vaak verward worden met Europese hoornaars, is het toch essentieel om ze van elkaar te onderscheiden, omdat de in België veroorzaakte problemen en overlast helemaal niet hetzelfde zijn.

Waarom is het belangrijk om het begin van de bouw van een nest van Aziatische hoornaars te herkennen?

Het belang van het herkennen van het begin van een nest Aziatische hoornaars ligt in het gemak waarmee een nest in dit stadium kan worden vernietigd. Hoe groter de kolonie, hoe moeilijker en gevaarlijker het zal zijn om deze uit te roeien. Wanneer het nest nog primair is, is het zeer makkelijk te vernietigen. Bovendien voorkomt de vernietiging ervan de vorming van veel grotere secundaire nesten.

Aan de andere kant moeten we deze hoornaarsoort dringend uitroeien vanwege de gevaren die het vormt voor het ecosysteem in Europa.

Er zijn meldingen van verschillende bijennesten die door Aziatische hoornaars zijn vernietigd, maar bijen zijn niet de enige prooi van deze insecten. Dit ongedierte voedt zich met verschillende soorten insecten en brengt dode prooien, hoofdzakelijk bestuivende insecten, mee terug naar het nest om hun jongen te voeden. Terwijl de meeste Aziatische bijen en andere insecten zich tegen deze hoornaars kunnen beschermen, worden onze Europese soorten door deze soort gedecimeerd.

Ook mensen en huisdieren lopen risico. De steken van Aziatische hoornaars zijn best heftig en moet je koste wat kost vermijden, vooral als je in het verleden allergisch hebt gereageerd op steken van vliesvleugeligen.

Om al deze redenen is het belangrijk een onderscheid te maken tussen een nest van Europese hoornaars, van Aziatische hoornaars en zelfs van een eenvoudig wespennest.

De stadia van de bouw van een nest van Aziatische hoornaars

Net als andere hoornaars en wespen kunnen ook Aziatische hoornaars hout omtoveren tot stevige papieren huisjes.

Een Aziatische hoornaarkoningin gebruikt haar onderkaken om stukjes houtvezel van hekken, boomstammen of zelfs karton te schrapen. Vervolgens breekt ze de houtvezels in haar mond af met water en speeksel om ze zachter te maken.

De bouw begint met het vinden van een geschikte nestplaats, meestal in boomtakken en soms ondergronds. Zodra ze zich op een geschikte plaats heeft gevestigd, voegt de koningin haar pulp toe aan het oppervlak van de drager. Wanneer de vochtige cellulosevezels drogen, worden ze een sterke papieren drager waaraan ze haar nest ophangt.

Het nest zelf bestaat uit zeshoekige cellen waarin de jonge hoornaars zich ontwikkelen. De koningin beschermt de broedcellen door er een papieren omhulsel of afdekking omheen te maken. Het nest breidt zich uit naarmate de kolonie groeit, waarbij nieuwe generaties werksters indien nodig nieuwe cellen bijbouwen.

Oude hoornaarnesten vergaan van nature tijdens de wintermaanden, waardoor ze elk jaar nieuwe nesten moeten bouwen. Alleen gedekte koninginnen van Aziatische hoornaars overwinteren tijdens de koude maanden. In de lente kiezen deze koninginnen geschikte plaatsen om een nest te beginnen bouwen.

De meest voorkomende plaatsen om een nest van Aziatische hoornaars te vinden

Nesten van Aziatische hoornaars zijn niet altijd makkelijk te vinden. Hoewel ze de meeste nesten in bomen bouwen, kun je ze ook opmerken in gebouwen, heggen of ondergrondse holen. Hoe lager ze zitten, hoe gevaarlijker ze zijn, omdat je er per ongeluk langs kunt lopen, ze met een heggenschaar kunt raken of erop kunt trappen.

Je kunt hun nesten tot op 30 meter hoogte in bomen vinden, zonder dat je ook maar enig vermoeden hebt. Een nest wordt meestal in de herfst ontdekt, wanneer alle bladeren van de boom zijn gevallen en het zichtbaar is.

Onderscheid een nest Aziatische hoornaars van een nest Europese hoornaars

Een nest van Aziatische hoornaars ziet er niet uit als een exemplaar van Europese hoornaars.

De locatie van het nest

De nesten van Europese hoornaars bevinden zich meestal op donkere plaatsen, zoals in boomholtes, op een zolder of in een garage. Volledig ontwikkelde nesten van Aziatische hoornaars daarentegen kunnen in het volle zicht hangen, zoals aan de top van een boom.

De meeste Aziatische hoornaars beginnen een primair nest te maken op een beschutte plaats op mensenhoogte, voordat ze naar een secundair nest gaan wanneer de kolonie verder uitbreidt.

Toch zijn nesten van Aziatische hoornaars, net zoals die van hun Europese tegenhangers, ook te vinden op rustige en beschutte plaatsen, zoals tuinhuisjes of daken. Het omgekeerde is echter veel zeldzamer: zo is de kans erg klein dat je ooit een nest van Europese hoornaars hoog in de bomen vindt.

De vorm en opening van het nest

Behalve de locatie zijn er nog andere verschillen tussen de nesten van Aziatische en Europese hoornaars.

Het nest van Aziatische hoornaars lijkt op een bal, waarvan de ingang smal is. Bij primaire nesten is deze ingang naar beneden gericht, en bij secundaire nesten naar de zijkant.

Nesten van Europese hoornaars lijken meer op een bel, met een brede opening van ongeveer 10 cm aan de onderkant van het nest.

Onderscheid een nest Aziatische hoornaars van een gewoon wespennest

De makkelijkste manier om een nest van Aziatische hoornaars van een wespennest te onderscheiden, is het identificeren van de insecten die het bewonen.

Aziatische hoornaars zijn veel groter dan de wespen die je waarschijnlijk gewoon bent te zien.

Nesten van gewone wespen kunnen soms op een hoornaarnest lijken als ze zich in openlucht bevinden. De meeste wespennesten bevinden zich echter op donkere, beschermde plaatsen, vergelijkbaar met de nesten van Europese hoornaars. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat je een wespennest vindt in direct zonlicht in een boomtop.

Het andere grote verschil tussen een wespennest en een nest van Aziatische hoornaars zit ‘m in de openingen. Bij ontwikkelde nesten van Aziatische hoornaars is de opening smal en aan de zijkant, terwijl wespennesten een opening hebben aan de basis van het nest.

Wanneer is de beste tijd om een nest van Aziatische hoornaars te vernietigen?

De lente is de beste tijd om een nest Aziatische hoornaars te vernietigen, zodra de temperaturen zachter worden en de koningin op haar eentje begint met de bouw van haar nest.

In dit stadium van ontwikkeling wordt het nest ‘primair’ genoemd en kun je het probleem waarschijnlijk zelf oplossen. Het nest is nog klein, vaak niet groter dan een pingpongbal. Vanaf dit moment heb je enkele weken de tijd voordat de kolonie echt groeit.

Later in het seizoen is de kolonie waarschijnlijk al te ver ontwikkeld om het probleem zelf op te lossen, ongeacht de locatie van het nest.

Wat te doen als je thuis een nest van Aziatische hoornaars in opbouw hebt gevonden?

Als het nest nog klein en dunbevolkt is, kun je het over het algemeen zelf bestrijden met in de handel verkrijgbare anti-hoornaarsprays.

Het is echter van essentieel belang dat je geschikte kleding draagt om niet gestoken te worden. Als je allergisch bent voor hoornaarsteken, onderneem je best niets op eigen houtje en dien je professionals in te schakelen, zelfs als het nest nog klein is.

Als de kolonie echter al groot is, is het raadzaam om niet in te grijpen. Ga weg van de nestplaats en roep de hulp van een professioneel team in.

Het is een erg slecht idee om een nest van Aziatische hoornaars zelf te proberen vernietigen als je niet weet waar je mee bezig bent.

Wacht niet langer en schakel in heel België onze professionals in om je te helpen bij de vernietiging van een nest Aziatische hoornaars!

Tags: