fbpx

Wie moet betalen voor de vernietiging van een wespennest?

Wie moet betalen voor de vernietiging van een wespennest?

De succesvolle vernietiging van een wespennest vereist in de meeste gevallen de tussenkomst van professionele ongediertebestrijders. Deze gebruiken vaak geavanceerde methoden, technieken en producten die het wespennest kunnen vernietigen zonder enig spoor na te laten.

Een veelvoorkomende vraag betreft natuurlijk de kostprijs van zulk een tussenkomst. Wie moet dit soort interventie betalen? De verzekering, de huurder of de eigenaar van het huis? Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende situaties.

Je bent de eigenaar van je huis

Als je woont op een plek waarvan je de eigenaar bent en je wordt geplaagd door wespen, is de kans groot dat jij degene bent die de rekening zal moeten betalen. Je enige echte hoop is dat jouw verzekering de kosten op zich zal nemen, wat verderop in dit artikel wordt besproken.

Maar in het algemeen is het jouw verantwoordelijkheid om je eigendom zo te onderhouden dat het niet krijgt af te rekenen met een wespenplaag.

Je huurt je huis

Als je je woning huurt, hangt het er voor de betaling van de rekening vooral van af hoe lang de wespen er al zitten.

De wespen bevonden zich in of rond de woning al voordat je er introk

Laten we aannemen dat je net verhuisd bent en dat er al voor je komst een wespennest was. In dit geval zal de eigenaar van het huis of appartement verantwoordelijk zijn voor de volledige kosten van het vernietigen van het wespennest. In sommige gevallen kan zelfs van de voormalige huurder worden verlangd dat hij of zij de kosten van de interventie betaalt.

De wespen hebben zich gevestigd nadat je de woning hebt betrokken

Als je je woning echter al enige tijd huurt en deze locatie wordt tijdens jouw aanwezigheid door wespen aangevallen, ben jij verantwoordelijk voor de kosten van het vernietigen van het nest.

Je gebouw heeft verschillende huurders/eigenaars

Als je in een gebouw woont met meerdere appartementen en meerdere huurders of eigenaars, kun je met deze mensen contact opnemen om de kosten te verdelen onder de betrokken bewoners.

Je woont dicht bij een openbare instelling

Als je financieel niet in staat bent de kosten van een tussenkomst te dragen, maar je wespenprobleem waarschijnlijk gevolgen heeft voor een overheidsinstantie, zoals bijvoorbeeld een school, kun je in aanmerking komen voor sociale steun om het probleem te verhelpen.

Kan je woningverzekering de kosten voor de verwijdering van een wespennest terugbetalen?

Hoewel het niet vaak voorkomt, is het in theorie mogelijk dat je woningverzekering de kosten voor de vernietiging van een wespennest vergoedt.

Je woningverzekering dekt over het algemeen zogenaamde plotselinge schade. Een wolveninvasie in je tuin kan als plotseling worden geclassificeerd, maar een wespenplaag zal niet zo snel als ‘plots’ worden beschouwd.

De opbouw van een wespennest is in de meeste gevallen een langzaam proces dat kan worden opgemerkt voordat het de spuigaten uitloopt. Omdat je woningverzekering je verplicht zorg te dragen voor je eigendommen, is het jouw plicht om een wespenplaag op tijd een halt toe te roepen. Betreft het een zeer recent nest? Dan is de kans wél groot dat je de kosten van een interventie krijgt terugbetaald.

Prijzen voor de vernietiging van een wespennest in België

De kosten van een interventie kunnen variëren naargelang de exacte locatie, de complexiteit van de vernietiging, het aantal wespennesten, de wespensoort en enkele andere factoren.

Op Belgisch grondgebied schommelt de prijs voor de vernietiging van een wespennest ergens tussen € 60 en € 150. Maar houd er rekening mee dat sommige bedrijven meer in rekening kunnen brengen als het nest bijzonder moeilijk bereikbaar is.

Wespenvernietiging.be komt overal in België tussen voor een vaste prijs van € 70, ongeacht de moeilijkheidsgraad van het nest in kwestie.

Ben je onaangenaam verrast door de opbouw van een wespennest in of rond je woning? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons team om een interventie aan te vragen!

Tags: