fbpx

Een hoornaarnest in je schoorsteen: wat te doen?

Een hoornaarnest in je schoorsteen: wat te doen?

Een hoornaar is een vervelend en potentieel gevaarlijk insect om in de buurt van je huis te hebben. Een schoorsteen kan de oorzaak zijn van een groot probleem. Als je hoornaars in de buurt van je schoorsteen of open haard ziet, moet je er alles aan doen om er zo snel mogelijk van af te komen.

De informatie in dit artikel zal je helpen om de schade te beperken.

Waarom zijn hoornaars dol op schoorstenen?

Schoorstenen zijn een directe toegangspoort naar een huis. Als ze niet regelmatig worden gebruikt, worden ze binnen de kortste keren een broedplaats voor een breed scala aan schadelijke insecten.

Een rustige en beschermde plek

Over het algemeen worden de meeste insecten nooit opgemerkt, omdat ze de ruimtes in kwestie gebruiken om te rusten en te broeden, waarbij ze af en toe naar buiten gaan om voedsel te zoeken. Maar sommige vervelende exemplaren, zoals hoornaars, vliegen onophoudelijk rond. Hierdoor is de kans groot dat je ze vroeg of laat wel zult opmerken.

Als er al een hoornaarnest in je schoorsteen is, is het veiliger om niets te ondernemen en onmiddellijk de hulp in te schakelen van professionals, zoals onze ervaren teams die in dit soort situaties tussenbeide komen.

Hoornaars broeden in de lente, wat als vanzelfsprekend samenvalt met het einde van de winter. Zodra de koude maanden voorbij zijn, is de schoorsteen niet meer nodig of wordt deze in ieder geval niet meer gebruikt. Dit geeft ongedierte vrij spel om ongestoord een kolonie te vestigen en stelselmatig verder uit te breiden.

Afwezigheid van activiteit

Het gebrek aan schoorsteenonderhoud tijdens de warmere zomermaanden maakt van deze locatie een ideale nestplaats. Hoornaarkolonies hebben rust en kalmte nodig om veilig te groeien, weg van alle externe bedreigingen, inclusief menselijke interventies.

Opening naar de buitenwereld

De open haard is ook een ruimte die zeer begeerd is door hoornaars vanwege de permanente opening. Dit garandeert in de meeste gevallen een vrije doorgang tussen hun beschermde nest en de buitenwereld.

Hoe voorkom je dat hoornaars zich in je schoorsteen vestigen?

Voorkomen is beter dan genezen! Gelukkig zijn er verschillende manieren om een hoornaarplaag te voorkomen.

Installeer een filter

Je kunt de ventilatieopeningen van je schoorsteen volledig blokkeren om te voorkomen dat hoornaars binnenkomen. Natuurlijk zou dit je open haard niet-functioneel maken, wat dus niet bepaald een optie is voor mensen die hun schoorsteen nog willen gebruiken.

Een betere oplossing is om een dun gaas te installeren. Dit voorkomt dat insecten binnenkomen, maar laat tegelijkertijd eventuele rook ontsnappen. Als alternatief kun je een klep laten installeren. Deze kan worden bevestigd aan het uiteinde van je schoorsteenkanaal en kan worden geopend wanneer je schoorsteen in gebruik is om rook af te voeren.

Wanneer je schoorsteen niet in gebruik is, kan de klep worden gesloten om te voorkomen dat hoornaars en andere insecten binnendringen. Tegelijkertijd kan het de isolatie van je woning verbeteren. Twee vliegen in één klap dus!

Dicht eventuele gaatjes

Hoornaars kunnen je schoorsteen ook via kleine scheuren en openingen binnendringen. Je kunt toekomstige plagen voorkomen door op zoek te gaan naar deze gaten en ze vervolgens dicht te maken met mortel. Er zijn ook verschillende soorten lijm voor dit doel, die zowel makkelijk te bereiden als te gebruiken zijn.

Hou er wel rekening mee dat een hoornaar slechts een opening met een diameter van vier millimeter nodig heeft om ergens binnen te raken!

Spuit insecticide

Een andere manier om hoornaarplagen rond je huis te voorkomen, is door een insecticide op de dakrand van je huis te spuiten. Dit doodt alle hoornaars die zich in je schoorsteen of in de nabije omgeving verbergen en weerhoudt andere exemplaren ervan om nesten in je schoorsteen te maken.

De beste tijd van het jaar om je huis tegen hoornaars te besproeien, is het vroege voorjaar. Dit is namelijk de periode dat hoornaars hun zomernesten beginnen te bouwen en uit te breiden.

Wat moet je doen als je een hoornaarnest in je schoorsteen hebt?

Als je te maken hebt met een hoornaarnest in je schoorsteen, is het vooral belangrijk dat je gepast reageert. De volgende lijst bevat verschillende tips om risico’s te vermijden.

Steek zeker je open haard niet aan

Het gebruik van je schoorsteen om hoornaars te lijf te gaan, is erg gevaarlijk. De insecten in kwestie beschouwen vuur namelijk als een bedreiging. Dit zal hen ertoe aanzetten om het vuur te ontvluchten … mogelijk in beide richtingen!

Sommigen gaan in een erg agressieve toestand naar buiten, en kunnen jou en andere mensen en dieren in de buurt ernstig letsel toebrengen. Andere hoornaars zullen hun toevlucht zoeken in je huis en eventuele gezinsleden steken.

Om dit soort situaties te voorkomen, is het raadzaam om je schoorsteen elk najaar voor gebruik te inspecteren. Naast hoornaars die in alle richtingen kunnen ontsnappen, kan een nest ook de rook belemmeren en terugsturen naar je huis. Het spreekt voor zich dat niet niet bepaald goed voor jou of je huis is.

Grijp zelf niet in

Het is erg belangrijk dat je zelf geen poging doet om een hoornaast uit je schoorsteen te verwijderen en dat je niet alleen op hoornaars gaat jagen. Dit is om verschillende redenen een riskante en gevaarlijke taak.

Zo vereist de vernietiging van hoornaars in een schoorsteen specifieke en geavanceerde kennis, hulpmiddelen en vaardigheiden. Zonder deze tools riskeer je te vallen of jezelf op een andere manier te verwonden.

Tot slot bestaat de kans dat je tijdens de interventie door hoornaars wordt aangevallen. Een groot aantal insecten die pijnlijk kunnen steken in een kleine ruimte, biedt namelijk niet veel mogelijkheden om te improviseren!

Neem contact op met professionals

Als je een hoornaarnest in je schoorsteen hebt, kun je best een beroep doen op professionals om het nest in kwestie te verwijderen. Deze mannen en vrouwen kregen een uitgebreide technische training, kunnen terugvallen op jarenlange ervaring en hebben talrijke technologische en andere hulpmiddelen ter beschikking.

Conclusie

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom hoornaars zich in je schoorsteen hebben gevestigd. Zoals in veel situaties bieden preventieve maatregelen de beste resultaten.

Verblijft er toch een kolonie hoornaars in je schoorsteen? Dan is het veiliger om zelf niets te ondernemen en zo snel mogelijk een beroep te doen op professionals. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op met onze ervaren teams!

Tags: