fbpx

Wat is het verschil tussen een wespensteek en een bijensteek?

Verschil tussen wespen en bijensteek

Je bent net gestoken, maar hebt niet gezien of de deugniet in kwestie een bij, een wesp of zelfs een hoornaar was? Geen paniek, we geven je alle nodige informatie zodat je zelf op onderzoek kunt gaan.

Het verschil tussen een bijensteek en een wespensteek

Om te beginnen moet je weten dat een bij zoveel mogelijk zal vermijden je te steken. Jou steken is namelijk dodelijk voor dit soort insect. Het moet zich dus erg bedreigd voelen om je aan te vallen.

Een van de verschillen tussen wespen en bijen is de angel. De bij heeft een weerhaak, dus een angel die korter is dan die van zijn neef, maar die de bijzonderheid heeft dat hij er niet uit kan komen zodra hij in je opperhuid zit. Dus als een bij je steekt, kan hij niet meer terug en zal altijd sterven.

Hieruit kun je concluderen dat als de angel nog in je huid steekt, het hoogstwaarschijnlijk een bijensteek is. Als de angel niet meer aanwezig is, is de kans groot dat het een wesp of hoornaar was. Lijkt de steek diep te zijn? Dan is dit een extra aanwijzing dat je waarschijnlijk te maken hebt gehad met een wesp of hoornaar.

En als het insect dat verantwoordelijk is voor jouw ongeluk je meer dan eens heeft gestoken, mag je er zeker van zijn dat het géén bij was!

Symptomen van bijen- en wespensteken

De effecten van een wespen- of bijensteek op je lichaam lijken sterk op elkaar. Ze worden gekenmerkt door pijn, jeuk en zwelling in de door de steek getroffen zone.

We moeten ook vermelden dat aanvallen door dit soort insecten ernstig kunnen zijn. Dit is met name het geval als je door meerdere insecten tegelijk wordt aangevallen, of als je vele malen wordt gestoken.

Ook het risico op een allergische reactie op wespen- en bijengif mag nooit over het hoofd worden gezien. Een anafylactische shock is de sterkst mogelijke reactie en kan fataal zijn als deze niet binnen enkele minuten na de steek wordt behandeld.

Tenslotte heeft de bij een van de meest allergene giffen in het dierenrijk. Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.

Wat te doen om een wespen- of bijensteek te verlichten

Het eerste wat je moet doen om een bijensteek te voorkomen, is ervoor zorgen dat je deze vliesvleugeligen niet irriteert. Bijen steken je alleen maar als hun leven of korf in gevaar is.

Als je toch gestoken zou zijn, moet je een eventueel aanwezige angel verwijderen om verspreiding van het gif te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat er net meer gif vrijkomt wanneer je in de angel ‘knijpt’.

Doe ringen en juwelen uit, evenals alle kleding of accessoires die in de weg kunnen zitten bij een eventuele zwelling. Zo voorkom je dat je ledematen worden afgekneld. Vergeet ook niet om de wond te ontsmetten met antiseptica. Als de pijn bijzonder hevig zou zijn, mag je natuurlijk ook een pijnstiller nemen ter verlichting.

Tot slot kun je best een warmtebron aanbrengen. Het is soms sterker dan jezelf om een steek met koude te willen behandelen, maar dit is een slechte reflex. In tegenstelling tot koude, neutraliseerd warmte de werking van het gif. Je kunt een haardroger gebruiken of de getroffen zone onderdompelen in warm water. Wees echter voorzichtig om brandwonden te voorkomen!

Als je meer wilt weten over andere natuurlijke oplossingen om je bijen- of wespensteken te behandelen, kan dit artikel iets voor jou zijn.

Als je een abnormale reactie of steek op een gevaarlijke plaats detecteert, zoals je keel of mond, raak dan zeker niet in paniek. Neem wel contact op met een arts of ga naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp.

Je kunt ook het gratis nummer van het antigifcentrum bereiken: 070 245 245.

Conclusie

Het is moeilijk om een wespensteek van een bijensteek te onderscheiden. De aanwezigheid van de angel (of het ontbreken daarvan) en de diepte van de wond zijn echter twee aanwijzingen om in de gaten te houden. Het is natuurlijk het makkelijkst om je ogen open te houden in plaats van achteraf te proberen te raden welk beest je heeft gestoken.

Als je gestoken bent door wespen en je de nesten in kwestie wilt verwijderen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze teams.

Tags: