fbpx

Welke verschillende soorten wespen bestaan er?

Welke verschillende soorten wespen bestaan er?

Er bestaan erg veel verschillende soorten wespen, en je hebt je ongetwijfeld ooit al eens afgevraagd of wat je net zag een wesp of een ander type insect was. In dit artikel laten we je kennismaken met de bekendste soorten wespen.

Solitaire wespen: een weinig bekende maar veelvoorkomende wesp

Solitaire wespen, ook wel jachtwespen genoemd, hebben over het algemeen de volgende fysieke kenmerken:

  • Variabele grootte: van 1 tot 3,5 centimeter
  • Variabele kleur: zwart en geel, zwart en oranje, iriserend zwart of paars
  • Glad en glanzend lichaam, met heel weinig haar aan de uiteinden
  • Variabele lichaamsbouw: dun tot corpulent

Verschillende soorten solitaire wespen komen vaak voor in tuinen, parken en andere open ruimtes. Ondanks hun dreigende uiterlijk zijn deze opmerkelijke insecten niet agressief en vormen ze weinig gevaar voor de mens.

Als roofdieren bieden ze een waardevolle dienst door te helpen bij het reguleren van populaties van andere ongewervelde dieren. Solitaire wespen zijn carnivoren die insecten of spinnen vangen en verlammen om hun jongen te voeden. Veel soorten richten zich op bepaalde soorten prooien.

In tegenstelling tot hoornaars, gele wespen en andere sociale wespen, bouwen en leveren vrouwtjes van solitaire wespen onafhankelijk van elkaar nesten. Nestlocaties verschillen per soort en kunnen een verscheidenheid aan holtes boven en onder de grond omvatten.

Hieronder geven we je een overzicht van de ondersoorten van dit ongewone type wespen.

Graafwespen

De graafwesp is een van de grootste soorten wespen. Vanwege hun grootte lijken deze passief-agressieve wespen bedreigender dan ze in werkelijkheid zijn. Je herkent ze aan hun roodachtige kop en de afwisseling van gele en zwarte strepen op de buik, een beetje als een geel jasje. De vleugels zijn bijna doorschijnend met een oranje tint. Met een afmeting van ongeveer vijf centimeter is deze soort groter dan een hommel en sterk genoeg om krekels en andere insecten terug naar het nest te brengen.

Het leefgebied van deze wespensoort ligt meestal in weilanden en bestaat vaak uit zandgrond voor het graven van nesten. Graafwespen worden meestal waargenomen tijdens de zomer. Na de paring graven vrouwtjes hun tunnels in droge grond.

Vrouwelijke graafwespen jagen op krekels in bomen. Wanneer ze er een vinden, steken en verlammen ze hun slachtoffers en brengen ze hen naar hun nest.

Spinnendoders

Volwassen spinnendoders voeden zich met nectar, maar jagen en doden spinnen om een voedselbron voor hun nakomelingen te bieden. Dit soort wespen is normaal gesproken zwart, soms blauw of iriserend groen, en heeft vaak integumentaire markeringen van fellere kleuren. Deze soort is bekend door het feit dat elk van zijn larven zich meestal ontwikkelt in een nestcel door zich te voeden met een enkele, verlamde gastheerspin.

De nesten van spinnendoders worden gemaakt in al bestaande holtes, in de grond gegraven of gemaakt van modder of gekauwde bladeren. De larven van sommige soorten ontwikkelen zich als ectoparasieten van actieve spinnen.

Deze wespen steken en verlammen spinnen en nemen ze mee naar een nesthol, waar ze een ei leggen op de spin. Elk nageslacht heeft zijn eigen spin om zich mee te voeden. De wespenlarve komt uit en begint zich te voeden met de levende, verlamde spin. Hoe groter de spin, hoe groter de kans dat de larven zich ontwikkelen tot een vrouwelijke wesp, die groter is dan de mannetjes.

Sociale wespen: de bekendste wespensoort

Sociale wespen, zoals hoornaars en papierwespen, leven in kolonies op dezelfde manier als honingbijen en mieren. De meeste wespen in een kolonie zijn werksters, de niet-reproductieve dochters van de nestkoningin, die het nest bouwen, voedsel verzamelen en zorgen voor de nakomelingen van de koningin.

Sociale wespen voeden zich met water, pulp, koolhydraten en dierlijke eiwitten. Bij het jagen zijn sociale wespen opportunistisch en gebruiken ze verschillende technieken om hun prooi te lokaliseren en te kiezen. Ze worden beïnvloed door eerdere ervaringen met foerageren en de aanwezigheid van andere wespen op de hulpbronnen. Hun vermogen om geuren en oriëntatiepunten te leren, die hun terugkeer naar voederplaatsen sturen, en om aanwijzingen zoals geuren of bladschade te associëren met de beschikbaarheid van middelen, biedt de gedragsbasis voor de optionele specialisatie van deze insecten.

Sociale wespen hebben vanwege hun gedrag en aantal een aanzienlijke impact op andere organismen door ze rechtstreeks te consumeren.

De meest voorkomende soorten wespen in Europa

Hoewel er vele soorten wespen bestaan, zijn er in Europa over het algemeen twee soorten wespen, die beide sociale soorten zijn.

Gewone wesp (Vespula Vulgaris)

Onderscheidende markeringen op gewone wespen zijn een zwarte vlek achter het oog aan de zijkant van de kop, een anker- of dolkmerk op het gezicht, bijna parallelle gele pronotale banden en zwarte stippen en ringen op het achterlijf, die meestal vergroeid zijn.

Mannetjes kunnen alleen betrouwbaar worden onderscheiden door de aedeagus (deel van de geslachtsorganen) onder een microscoop te bekijken.

Germaanse wesp (Vespula Germanica)

Volwassen Germaanse wespen zijn 12 tot 17 mm lang, waarbij koninginnen tot 20 mm kunnen meten, met een zwartbruin borstkaslijf en felgele strepen. Ze hebben sterke zwarte markeringen, waaronder een pijlvormige markering in het midden van de buik en zwarte vlekken aan elke kant.

De vleugels zijn lang en doorschijnend, de poten geel en de antennes zwart. De antennes zijn verdeeld in 12 of 13 segmenten, afhankelijk van het geslacht (mannetjes hebben er 13) en de buik is verdeeld in 6 of 7 segmenten, ook afhankelijk van het geslacht (mannetjes hebben er 7).

Leemwespen: een soort wesp die zowel sociaal als solitair is

De leemwesp is een relatief kleine wesp, met een paar voorvleugels van iets minder dan een cm bij mannetjes en iets langer bij vrouwtjes. Volwassen exemplaren hebben zowel een doffe zwarte als roestrode kleuring afwisselend rond hun lichaam. De rode en zwarte kleuring creëert een rode driehoekige vorm vanaf de zijkant gezien en een rode hoefijzervorm op de borst, net achter het hoofd. Sommige soorten hebben een rode vlek achter de ogen. Mannelijke leemwespen hebben gele markeringen op een paar delen van hun hoofd.

Sommige leemwespen zijn sociaal, andere solitair. Deze wesp zal de onbewoonde nesten van andere wespen hergebruiken. Van de leemwesp is ook bekend dat ze nesten maken in kunstmatige structuren in de buurt van huizen of gebouwen, waaronder sleutelgaten en houten hekholtes.

Als je in België woont en een wespennest in of rond je huis hebt opgemerkt, heb je waarschijnlijk te maken met de gewone of de Germaanse wesp.

Wil je een wespennest laten vernietigen? Neem dan snel contact op met onze teams!

Tags: