fbpx

Een wespennest uitroken: een goed idee?

Wespennest uitroken: een goed idee?

Het uitroken van een wespennest is een oplossing die soms wordt aangehaald als onderdeel van de strijd tegen wespennesten.

Het idee van deze methode is gebaseerd op het feit dat de koningin een aanzienlijke hoeveelheid energie besteedt aan het maken van het nest. Als ze stikt in het nest, zal ze geen andere keuze hebben dan het te verlaten om er elders een nieuw te maken.

Zoals je hebt begrepen, is het wel degelijk mogelijk om een wespennest uit te roken. In sommige gevallen kan het zelfs doeltreffend zijn. Toch wordt uitroken in de regel afgeraden. In dit artikel lees je er alles over.

Is het uitroken van een wespennest effectief?

Over het algemeen wordt het uitroken van een nest afgeraden, omdat het onnodig risicovolle situaties creëert.

Toch kan deze techniek een doeltreffende oplossing zijn, afhankelijk van je situatie en het nest waar je vanaf wilt.

In welke gevallen moeten we overwegen om een wespennest uit te roken?

Uitroken kan een oplossing zijn bij een klein wespennest in het vroege voorjaar, vooral in het geval van een hoog nest, zoals een nest hoog in een boom.

Rook kan wespen afschrikken en ervoor zorgen dat ze ergens anders heen willen.

Bescherm jezelf echter, want wespen en hun angels mogen absoluut niet onderschat worden. Bovendien staat vuur synoniem voor allerlei soorten gevaren, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jezelf er niet aan bloot te stellen.

Hoe rook je een wespennest uit?

Om een wespennest uit te roken, kun je best een klein vuur onder het nest aansteken en wachten tot het effect heeft. De rook moet echter voldoende zijn om een ergernis te zijn en de wespen te laten geloven dat er echt gevaar om de hoek loert.

Om dikke rook te krijgen, hoef je niet per se een groot vuur aan te maken. Het volstaat bijvoorbeeld om gedroogde kruiden in brand te steken. Ook de rook van kolen is uiterst geschikt om wespennesten uit te roken.

Heb je een barbecue en laat de situatie het toe? Aarzel dan niet om aan de slag te gaan!

De gevaren van het uitroken van een wespennest

Zoals we al zeiden, is uitroken niet altijd de beste optie om wespen weg te jagen. Zo hebben we van onze ouders geleerd om niet met vuur te spelen! Voor mensen die het niet gewend zijn, is het absoluut niet aan te raden om een vuurtje onder een wespennest te maken.

Eerst en vooral mogen de gevaren van vlammen niet over het hoofd worden gezien. Natuurlijk dien je rekening te houden met bepaalde voorzorgsmaatregelen. Het spreekt voor zich dat we niet aan dit soort avontuur beginnen als het nest zich in of zeer dicht bij een gebouw bevindt. Af en toe gebeurt het dat mensen dit wel proberen en er hun huis mee verliezen. Dit komt vooral omdat het materiaal waaruit wespennesten bestaan sterk op papier lijkt en uiterst brandbaar is.

Ten tweede mogen we de risico’s en gevolgen van wespensteken niet uit het oog verliezen. Hun steken zijn potentieel dodelijk, vooral bij een massale aanval of voor mensen die allergisch zijn voor het gif van dit soort insecten.

In verreweg de meeste gevallen zijn er dus betere alternatieven dan uitroken om van je wespennesten af te komen.

Wat zijn de beste alternatieven voor het uitroken van een wespennest?

Preventie: de beste manier om wespennesten te vermijden

Je kunt wespeningangen zoveel mogelijk beperken door alle ruimtes, zoals in je gevel en onder het dak, te controleren. Houd er rekening mee dat 3 mm genoeg is voor wespen om naar binnen te sluipen.

Wat betreft ventilatieopeningen en andere ruimtes die je niet wilt dichtkitten, bestaan er makkelijk te plaatsen anti-wespenroosters. Zo kun je de opbouw van een nest eenvoudig vermijden.

Tot slot kun je in de handel makkelijk wespenwerende middelen vinden om te vermijden dat wespen zich in en rond je huis willen vestigen.

Zelf een klein wespennest vernietigen: effectiever dan uitroken

Uitroken werkt alleen in het geval van een klein nest waarvan de bouw net is begonnen. In dit geval blijkt de vernietiging van het nest door het simpelweg te verwijderen, echter doeltreffender en veel minder riskant dan het uitroken van het nest.

Koninginnen vangen in het voorjaar of wespen in de eerste plaats vermijden

Als je helemaal geen wespen wilt, kun je proberen de koninginnen in het voorjaar met vallen te vangen, voordat ze hun nest bouwen.

Het recept voor deze handeling is simpel: geen koninginnen die zich in het voorjaar bij je thuis vestigen = geen wespennesten in de zomermaanden!

Een beroep doen op experts in wespenbestrijding: de oplossing die altijd je voorkeur zou moeten krijgen

Het beste alternatief als je wordt geconfronteerd met een wespennest, is om een bedrijf te contacteren dat gespecialiseerd is in wespenvernietiging. De technici van deze ondernemingen zijn perfect uitgerust en houden te allen tijde jouw veiligheid en die van je gezin in gedachten. Deze aanpak is veel minder gevaarlijk voor je gebouwen en de bewoners van je huis dan zelf een wespennest uitroken.

Conclusie

Het uitroken van een nest kan worden overwogen in het geval van een bijzonder klein nest, vooral als dit zich in de hoogte bevindt en moeilijk toegankelijk is.

Deze aanpak combineert echter de risico’s van brand met die van wespensteken. Het mag dus alleen een ultiem redmiddel zijn. Als je deze weg inslaat, moet je hoe dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen!

In het geval van een klein, toegankelijk nest is de eenvoudige verwijdering ervan effectiever en voorkom je dat je jezelf blootstelt aan een potentieel gevaarlijke situatie.

In alle gevallen waarbij je te maken krijgt met wespen, kun je best advies inwinnen bij een gespecialiseerd bedrijf dat op de gepaste manier in actie kan komen.

Neem contact met ons op om een interventie in te plannen met onze verdelgers!

Tags: