fbpx

Wat trekt wespen (echt) aan?

Wat trekt wespen echt aan?

Weinig mensen willen echt wespen naar zich toe trekken, omdat ze bang zijn van hun pijnlijke steken. Om te voorkomen dat ze in de verleiding komen, of zelfs om ze van je af te leiden, kan het echter wel interessant zijn om te weten wat hen aantrekt.

Dit is wat wespen echt aantrekt.

Eiwit trekt wespen aan

Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren.

Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten. Hierdoor nemen ze deel aan de natuurlijke reiniging van de overblijfselen van vele andere dode insecten, maar dit is ook de reden waarom je ze in de buurt van je vleesgerechten zult aantreffen.

Nectar en suiker zijn wespenmagneten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, voeden wespen zich wel met nectar.

Net als bijen zuigen deze insecten van nectarproducerende klieren in talrijke soorten bloemen. Dit komt omdat wespen sterk aangetrokken worden door het hoge suikergehalte van nectar.

Wat wespen het meest aantrekt, is suiker. Dit is namelijk een cruciaal element voor de biologische ontwikkeling en overleving van deze insecten. Suiker wordt door de meeste wespensoorten beschouwd als het meest voedzame voedsel. Dit impliceert dat ze zich vooral aangetrokken voelen tot andere voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte.

Hierdoor kun je een natuurlijke lokstof op basis van fructose gebruiken om ze af te leiden naar plaatsen waar je er minder last van hebt of om ze naar je vallen te lokken.

Wespen zijn dol op fruit

Je hebt misschien al gemerkt dat verschillende vruchten wespen kunnen aantrekken, maar eten ze ze echt op? Zo ja, hoe? Wespen eten inderdaad fruit.

Het hoge suikergehalte en de makkelijke toegang van veel soorten fruit voor wespen als de roep van een zeemeermin. Ze kunnen natuurlijk ook andere voedingsmiddelen eten, maar ze richten zich vooral op zoet, zacht en rijp fruit.

Sommige wespen kunnen zich zo fel storten op gefermenteerd fruit dat ze er zelfs dronken van worden!

Sociale wespensoorten, zoals de gele wesp en de papierwesp, worden vooral door het suikergehalte van fruit aangetrokken. Solitaire wespensoorten, zoals de modderwesp, kunnen nectar wel op prijs stellen, maar consumeren meestal geen fruit. Deze insectensoorten zoeken naar vruchten die veel fructose bevatten. Ze zullen alle beschikbare vruchten eten zolang ze maar zoet genoeg zijn. Hun favorieten zijn bramen, gesneden appels, sinaasappels, aardbeien, druiven, frambozen, pruimen en bananen.

Wespen hebben een voorkeur voor gefermenteerd fruit. Tijdens de fermentatie neemt het suikergehalte van de vrucht toe, waardoor het makkelijker op te sporen wordt en nog lekkerder is.

Het parfum dat je draagt kan wespen aantrekken

Over het algemeen voelen wespen zich niet aangetrokken tot parfums als zodanig, maar als je parfum een zoete geur aanbrengt of zelfs als je een jurk draagt met bloemenprints erop, kunnen wespen zich tot je aangetrokken voelen of bij je in de buurt blijven hangen. Dit komt omdat ze je geur verwarren met zoet voedsel.

Je kunt dus maar best voorzichtig zijn wanneer je een parfum of deodorant met een zoete geur aanbrengt. Wespen  zullen zich van nature tot je aangetrokken voelen en je eventueel kunnen steken. Omdat dit zowel pijnlijk als gevaarlijk kan zijn, kun je dit best vermijden. En omdat wespen zich maar al te graag voeden met nectar, wordt het niet aanbevolen om voor een parfum op basis van bloemen te kiezen.

Je felgekleurde kleding trekt wespen aan

Naast voedsel en geur kan ook kleur een vitale rol spelen bij het aantrekken van wespen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat deze insecten zich aangetrokken voelen tot verschillende felle kleuren.

Geel is meestal een universele kleur die ongedierte lijkt aan te trekken. Dit komt door het feit dat geel de kleur is van gestreste planten. Insecten, waaronder wespen, zoeken naar vergeelde planten omdat ze dankzij miljoenen jaren evolutie geloven dat hun afweer verzwakt is. Daarom kun je best geen geel dragen als je in een tuin, veld of andere plaats werkt die vaak door wespen wordt bezocht.

Oranje en geel bevinden zich naast elkaar op het lichtspectrum, wat deels zou kunnen verklaren waarom wespen de neiging hebben om zich aangetrokken te voelen tot deze kleur. Een andere verklaring zou zijn dat veel oranje dingen de neiging hebben om zoet te zijn. Een goed voorbeeld zijn sinaasappels, die een stevige portie suiker bevatten.

Wespen voelen zich dus aangetrokken tot sinaasappel, omdat ze het hoogstwaarschijnlijk associëren met een zoete voedselbron.

Het gezichtsvermogen van insecten is eerder complex. De meeste wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat insecten in het algemeen de kleur rood niet kunnen zien of waarnemen. Door een andere structuur dan die van de mens kunnen wespen en bijen deze kleur niet zien vanwege hun optische pigmenten.

Simpel gezegd associëren ze rood met leegte en duisternis, waardoor ze er niet bepaald door aangetrokken worden. Hun instinct zegt hen dus om de kleur rood, en zelfs roodtinten in het algemeen, te vermijden. Overweeg dus om rood te dragen als je niet wilt worden gezien als een bron van pollen, voedsel of een bedreiging door wespen.

Kleding met een vale gele of oranje kleur heeft mogelijk geen enkel effect op wespen, maar idealiter kun je deze kleur best helemaal vermijden. Je kunt maar beter geen aandacht van wespen trekken, zeker niet als je je in een gebied bevindt waar deze insecten talrijk zijn.

Heb je een wespennest in of rond je huis ontdekt? Neem dan snel contact op met onze professionals om het te laten vernietigen!

Tags: