fbpx

Een hommelnest bij je thuis: wat te doen?

Wat te doen met een hommelnest?

Een hommelnest bij je thuis kan leiden tot zorgen en verwarring.

Het klopt dat hommels vaak een vergeten groep zijn als het over bestuiving gaat. Toch zijn ze een van de bruikbaarste dieren. Het zou niet nodig mogen zijn om je te herinneren aan de rampzalige gevolgen van het einde van de bestuivers op aarde, zoals bijen en hommels. En toch is dit helaas de weg die deze soorten lijken te bewandelen.

Dus dit is wat je moet doen als je een hommelnest in huis hebt.

Hoe herken je een hommelnest?

Het nest van hommels kan worden gezien als een cluster van washulzen waarin honing en stuifmeel zijn opgeslagen. De buitenkant van een hommelnest ziet er dan ook uit als amforen vol honing of zelfs ‘honey pops’, de populaire ontbijtgranen! De kans is dus erg klein dat je ze zou verwarren met wespen- of bijennesten.

Net zoals veel vliesvleugeligen overleven hommelnesten de winter niet. In feite overleven alleen koninginnen het koude seizoen door te overwinteren in holtes waar ze geen gevaar vrezen en nieuwe kolonies bouwen zodra het in de loop van de maand maart opnieuw warmer wordt.

Hommels maken hun nesten op elke plaats die deze insecten daarvoor geschikt achten, zoals dakspleten, holle bomen, holen en gaten in de grond, of voorgevels van huizen. Meestal zijn hommelnesten dus erg goed verborgen en zijn ze niet altijd makkelijk te vinden.

De nieuwe kolonie zal tot 300 individuen onderdak geven.

Is het nest van een hommel gevaarlijk?

Het gevaar van een hommelnest is vergelijkbaar met dat van een bijennest. Deze insecten zijn niet agressief en bijten slechts in twee gevallen:

  • Wanneer ze geplet worden, in dit geval is het een zelfverdedigingsmechanisme;
  • Wanneer ze aangevallen worden (of als er sprake is van een beweging die als zodanig wordt beschouwd door hommels).

In dit tweede geval verdedigen insecten alleen maar hun nest, omdat ze een bepaalde vorm van agressie ervaren.

Hou er ook rekening mee dat alleen de vrouwelijke hommel een angel heeft (en dus het vermogen om te steken).

Niettemin is een hommelnest gevaarlijk zodra het zich in een drukke omgeving bevindt of als het mensen met allergieën in gevaar brengt.

In de eerste situatie wordt beweging in de buurt van het nest ervaren als een bedreiging voor het nest en verdedigen hommels hun kolonie. Hierdoor kunnen mensen die allergisch zijn voor hun gif, afhankelijk van de mate van allergie, in levensgevaar worden gebracht door eventuele steken.

Moet een hommelnest worden vernietigd?

Zelfs als het nodig is om zichzelf te beschermen tegen steken, speelt het behoud van de biodiversiteit een grote rol en mag het hommelnest alleen worden vernietigd bij absolute noodzaak.

Voor alle gevallen waarin de vernietiging van het nest niet noodzakelijk is, is het beter om deze insecten niet te doden. Het zijn nuttige dieren die geen bedreiging vormen, tenminste zolang ze zelf geen bedreiging ervaren.

Net als bijen worden hommels bedreigd, en net als bijenpopulaties nemen hommelpopulaties voortdurend af. De vergelijking met de bij stopt daar echter niet; ze horen namelijk tot dezelfde familie van insecten (de apidae) en vervullen dezelfde rol van bestuiving.

Ben je niet zeker weet of je te maken hebt met een hommelnest? Dan kun je best wachten op de komst van een professional.

Alternatieven voor het vernietigen van een hommelnest om overlast te verminderen

Als het hommelnest je stoort, kun je het eventueel verplaatsen.

Het is echter ook mogelijk om insecten te verplaatsen zonder ze uit te roeien door hun leven onaangenaam te maken. Hiervoor kun je naftaleenballen in de omgeving plaatsen of het nest bedwelmen met zwavelrook. In een groot aantal winkels kun je zwaveltabletten kopen; het volstaat om deze in de buurt te verbranden, waarbij je natuurlijk rekening houdt met de richting van de wind. De insecten zijn gevoelig voor deze twee stoffen en zullen zich liever op een gastvrijere plek vestigen.

Conclusie

Een hommelnest kan in twee gevallen gevaarlijk zijn: als het zich op een drukke plaats bevindt, in welk geval het risico op steken zeer reëel is, en als mensen uit je omgeving allergisch reageren op steken.

Als de vernietiging van het nest noodzakelijk is, dien je een beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf. Dit is geen gemakkelijke taak en kan levensbedreigend zijn als je niet over de juiste ervaring en beschermingsmiddelen beschikt. Neem contact op met onze teams om je te helpen bij het verplaatsen of verwijderen van een hommelnest!

Tags: