fbpx

Hoe vind je een wespennest?

Hoe vind je een wespennest

Denk je dat wespen een nest in je huis of tuin hebben gemaakt? Hieronder ontdek je hoe je je vermoedens kunt bevestigen!

Observatie van komen en gaan

Wanneer de overlast te groot wordt en je voortdurend wordt gestoord door wespen, is de kans groot dat er een nest in de buurt is. Naarmate de behoeften van de kolonie tijdens de zomer groter worden, zullen de werksters steeds dichter bij je huis komen om toegang te krijgen tot nieuwe voedingsbronnen, zoals vlees, bier, zoete drankjes en grenadine.

Of het wespennest zich nu in de grond, op je zolder of onder je dak bevindt, het gedrag van de wespen zal altijd hetzelfde zijn. Overdag kun je het onophoudelijke komen en gaan van de wespen naar een precies punt observeren. Dit permanente ‘luchtballet’ is te wijten aan de gigantische voedselbehoeften van de in het nest aanwezige larven.

Als je het nest succesvol hebt kunnen lokaliseren, is het van essentieel belang een professional te contacteren om ongevallen te vermijden en het wespennest te laten vernietigen.

Observatie van het nest

Een wespennest is makkelijk herkenbaar; het heeft meestal de vorm van een “bal” en is gemaakt van een materiaal dat sterk lijkt op papier-maché. Aan het begin van het seizoen is het nest niet groter dan een pingpongbal, maar al snel kan het enorme afmetingen aannemen (soms meer dan 50 cm in doorsnee) en duizenden wespen huisvesten.

Als je een wespennest ontdekt in je garage of tuinhuis, probeer het dan niet zelf te vernietigen en neem in plaats daarvan contact op met een professional, zoals Wespenvernietiging.

Kun je het nest niet vinden? Maak je geen zorgen, onze experts zijn getraind in detectie en kunnen ter plaatse komen om je te helpen het nest te lokaliseren.

De verschillende soorten nesten

Het is belangrijk dat je een onderscheid kunt maken tussen een wespen-, hoornaar- en bijennest. Dit onderscheid maakt het mogelijk de behandeling aan te passen om de ecologische impact te minimaliseren en je veiligheid te maximaliseren. En hoewel een wespennest makkelijk te onderscheiden is van een bijennest, kan enkel een getraind oog een hoornaar- en wespennest van elkaar te onderscheiden.

Neem contact op met een professional

Om de risico’s te vermijden die verbonden zijn aan de aanwezigheid van een nest in de buurt van je woning, neem je best zo snel mogelijk contact op met een van onze experts. Hij of zij zal je advies kunnen geven en indien nodig snel een interventie inplannen. Vergeet niet dat de brandweer tijdens de zomermaanden overbelast is en dat ze vaak op dringender situaties moeten reageren dan een wespennest.

Tags: