fbpx

De terugkeer van wespen in de lente

Klein wespennest in opbouw

Met de komst van het mooie weer zullen wespen terugkeren om een plekje in onze tuinen te veroveren. Maar wespennesten kunnen een vervelende plaag zijn waar we liefst niet mee te maken krijgen … Wat kunnen we dus in het voorjaar doen tegen wespen?

Is de lente het seizoen voor wespen?

Ja, zonder twijfel! Wespen keren in de lente terug om een plaats te zoeken om hun nest te maken. De winterslaap is voorbij en de koningin verlangt naar een gezellig nest waarin ze de kolonie en de jonge insecten kan verwelkomen.

Het nest is de plaats waar de eieren en larven groeien. Hoewel het in het begin erg klein is, neemt de omvang in de daaropvolgende maanden geleidelijk toe dankzij de gezamenlijke inspanningen van de kolonie.

Wespen zijn het talrijkst tegen het einde van de zomer. In deze periode staan ze bekend als agressief omdat ze koste wat kost hun territorium willen beschermen.

Ze blijven in leven tot de winter komt en de temperaturen dalen. Zodra dit moment aanbreekt, zal het nest verlaten worden en zullen de meeste wespen sterven. Voor jou is dit het perfecte moment om het nest te verwijderen.

Hoe voorkom je de komst van wespen in de zomer?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het voorjaarswespennest een nest in aanbouw. Omdat de koningin in dit stadium nog volop bezig is met het verzorgen van jonge wespen, verloopt de bouw van het nest eerder langzaam.

Wespen moeten in deze periode ook weer op krachten komen om met de bouw van hun nesten te beginnen. De lente is dus de beste tijd om de komst van deze vervelende indringers in het oog te houden en indien nodig zo snel mogelijk op te treden.

Begin met deze insecten in zoete wespenvallen te lokken. Controleer ook regelmatig je eigendom en let op verborgen hoekjes en gaatjes in het huis, tuinhuisjes of vogelhuisjes waar wespen een nest zouden kunnen bouwen.

Kan een klein wespennest vernietigd worden?

Ondanks je waakzaamheid is het natuurlijk best mogelijk dat een wespennest aan je aandacht ontsnapt. Wees je ervan bewust dat het beter is een klein wespennest in het voorjaar te vernietigen dan een groot, agressief wespennest eind augustus! Hoewel het op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijkt, is de vernietiging van een wespennest voorbehouden aan professionals, zoals ons bedrijf Wespenvernietiging.

Als het nest nog niet volgroeid is en een redelijke omvang heeft, kun je het misschien zelf verwijderen. Neem in ieder geval alle mogelijke voorzorgsmaatregelen als dit het geval zou zijn. Zelfs kleine nesten kunnen gevaarlijke bewoners huisvesten! Zorg er ook voor dat je alle wespen vernietigt, want anders verplaats je de overlast gewoon naar een andere locatie. Wespen zullen namelijk gemakkelijk een andere plek in de buurt vinden om zich te vestigen.

Als je het wespennest niet zelf kunt vernietigen, aarzel dan niet om een beroep te doen op onze diensten. Je zult in een mum van tijd van dit ongedierte verlost zijn!

Tags: