fbpx

Hoe weet je of een wespennest leeg is?

Hoe weet je of een wespennest leeg is?

Oog in oog komen te staan met een wespennest kan angst veroorzaken, vooral als het onbeheerd wordt achtergelaten. De verrassing is des te onaangenamer voor mensen die allergisch zijn voor het gif van deze insecten en die misschien geloven dat hun laatste uur is aangebroken.

Voordat je in paniek raakt, probeer eerst te achterhalen of het nest leeg is en dus of het een gevaar vormt. Hierbij kunnen verschillende elementen je helpen.

Waarom is het belangrijk om te weten of een wespennest al dan niet leeg is?

De te volgen procedure is helemaal niet hetzelfde in het geval van een actief nest of in dat van een verlaten nest. Het gevaar trouwens ook niet. Een nest dat nog actief is, is uiterst gevaarlijk. Een verlaten nest vormt op zich geen gevaar, maar het is natuurlijk wel noodzakelijk om absolute zekerheid te hebben dat het effectief leeg is.

Om van het wespennest in kwestie af te komen, is ook het proces heel anders tussen een actief nest en een leeg nest. In het geval van een oud nest is het voldoende om het te verwijderen, terwijl het in het geval van een recent nest het ten zeerste wordt aanbevolen om eerst zijn bewoners te evacueren. In dit geval kun je voor de behandeling best een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf.

Wat zijn de periodes waarin wespennesten vaak leeg zijn?

Winter: de meeste nesten zijn leeg

Het wespenseizoen eindigt met de komst van de eerste negatieve temperaturen. Het is in deze periode dat de grootte van de kolonie afneemt en de nieuwe koninginnen zich afzonderen, op zoek naar onderdak om de winter door te brengen. Ze zullen hun toevlucht vinden in een scheur, een stapel hout of een andere plaats waar ze zich veilig voelen, beschermd tegen koude en roofdieren.

Tenzij de temperaturen in je regio mild genoeg zijn om wespen niet te doden, zijn wespennesten tijdens de winterperiode leeg.

Als je in het koude seizoen een nest vindt, is de kans dus groot dat het onbewoond is.

Lente: nesten zijn klein, maar niet leeg

In het vroege voorjaar moeten de nieuwe koninginnen het nest bouwen dat hun kolonie onderdak zal geven. Het is een geduldig werk dat veel energie kost.

Een koningin keert trouwens niet terug naar haar oude nest, maar kiest ervoor om een gloednieuw nest te bouwen. Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn waarbij een koningin gemakshalve het oude nest van een andere kolonie geschikt acht om zich te vestigen en te transformeren, worden er in principe elk jaar nieuwe nesten gebouwd.

Een nest zal in eerste instantie dus een enkele koningin herbergen, totdat haar werk voldoende gevorderd is om er haar eerste eieren, larven en uiteindelijk werksters te verwelkomen.

De wespennesten van het begin van het seizoen hebben dus ongeveer de grootte van een tennisbal en huisvesten slechts een klein aantal wespen.

Hierdoor zal een groot nest (dat meer naar de grootte van een voetbal of basketbal neigt) aan het begin van het seizoen vaak een nest van het voorgaande jaar blijken te zijn dat onopgemerkt is gebleven.

Zomer en vroege herfst: de periode waarin de nesten het volst zijn

In de loop van het seizoen nemen wespennesten in omvang en populatie toe. Hoe groter het nest, hoe meer werksters het onderdak biedt. Het omgekeerde geldt echter ook, want hoe meer werksters er zijn, hoe talrijker ze zijn om extra cellen te bouwen, waaruit nieuwe wespen zullen voortkomen, enzovoort.

Het is dan ook in deze tijd van het jaar dat de nesten het meest imposant zijn. Dit is ook wanneer de kans om op een actief nest te vallen het grootst is.

Hoe controleer je veilig of een nest leeg is?

Om erachter te komen of een wespennest al dan niet leeg is, kun je:

  • De kans bepalen afhankelijk van het seizoen (zie hierboven);
  • Rekening houden met de grootte en het algemene uiterlijk;
  • Zoeken naar mogelijk aan- en uitvliegende wespen.

Naast het seizoen dat essentieel is om de kans te bepalen dat een wespennest vol of leeg is, is het uiterlijk van het nest ook een element dat kan aangeven of het een recent nest is of niet. Als het er stoffig en/of deels beschadigd uitziet, kan dit betekenen dat er geen wespen meer in zitten. Wees toch voorzichtig.

Het spreekt voor zich dat als je wespen het nest ziet binnengaan, je ineens ook het antwoord op je vraag hebt. Dit geldt vooral als ze agressief gedrag vertonen wanneer je te veel interesse in hun nest hebt.

Als je echter geen wespen ziet en niet kunt achterhalen of het een oud of een nieuw nest is, kun je het voorzichtig benaderen en er licht op tikken (net genoeg om eventueel aanwezige insecten wakker te maken).

Het belangrijkste is om soepel en voorzichtig te werk te gaan. We herinneren je eraan dat wespen, ondanks hun kleine formaat, gevaarlijke insecten zijn. Anticipeer daarom altijd op het risico op steken door alle lichaamsdelen te bedekken met dikke kleding of een beschermend pak.

Wat te doen met een leeg wespennest?

Een wespennest is gemaakt van cellulose, een isolerend materiaal dat geen schade aan je huis toebrengt als je het gewoon laat zitten.

Er wordt wel eens gezegd dat een aanwezig wespennest andere wespen ervan zou weerhouden om zich in de directe omgeving te vestigen (in sommige winkels kun je zelfs valse wespennesten kopen). Helaas is dit meer een populaire overtuiging dan een echt bewezen feit. Een nest zal echter slechts zeer zelden worden hergebruikt, noch door de nieuwe die er zijn geboren, noch door andere koninginnen uit andere kolonies (hoewel dit in zeer zeldzame gevallen alsnog kan voorkomen).

Buiten het esthetische aspect, zijn er dus geen nadelen aan het achterlaten van een oud wespennest. In sommige gevallen kan het misschien zelfs nuttig voor je zijn!

Als je het echter liever verwijdert, hoef je geen specifieke voorzorgsmaatregelen te nemen en valt een nest dat terugkeert naar de natuur snel uiteen met de hulp van slecht weer en hongerige insecten.

Conclusie

Als je een nest wilt verwijderen, moet je in eerste instantie achterhalen of het al dan niet bewoond is. Hiervoor dien je het nest te observeren en uit te kijken naar eventueel aan- en uitvliegende wespen.

Vervolgens is het het uiterlijk van het nest dat je mogelijke antwoorden kan geven, afhankelijk van de grootte, de toestand en de tijd van het jaar.

Denk je dat je te maken hebt met een onbewoond nest? Voordat je het nest verwijdert, dien je jezelf goed te beschermen en een voorzichtige controle uit te voeren.

In het geval van een leeg nest kun je het verwijderen zonder specifieke voorzorgsmaatregelen te nemen. Als het nest toch bewoond blijkt te zijn, kun je best een beroep doen op een erkende onderneming die gespecialiseerd is in de behandeling van dit soort plagen.

Neem contact op met onze teams om je te helpen bij het verwijderen van je wespennesten!

Tags: