fbpx

Hoe maak je een wespenval met een fles?

Hoe maak je een wespenval met een fles

Een wespenval gemaakt van een fles is ongetwijfeld een van de meest klassieke technieken om vervelende wespen te vangen. Je hebt waarschijnlijk al alle benodigdheden die je nodig hebt om de val thuis te maken. Bovendien kost het je slechts een paar minuten van je tijd om dit soort val in elkaar te steken.

De val met een plastic fles is erg makkelijk om te maken. Zolang je te maken hebt met slechts een beperkt aantal wespen, is het ook een erg doeltreffende val.

Hieronder lees je hoe je zelf zo’n val kunt maken.

Benodigdheden

Om je val te maken, heb je het volgende nodig:

  1. Een plastic fles;
  2. Een zoete vloeistof;
  3. Een schaar, een breekmes of een scherp mes.

Het spreekt voor zich dat hoe groter de fles, hoe meer wespen je kunt vangen.

Gebruik voor de zoete vloeistof gewoon wat je bij de hand hebt: grenadinesiroop, fruitig bier, witte wijn of gewoon water en suiker. Wespen zijn dol op suiker, waardoor eender welke zoete vloeistof volstaat.

Professionele tip: Je kunt ook een klein stukje rauw vlees of vis toevoegen om de effectiviteit van je val nog te vergroten.

De wespenval maken

De verschillende stappen voor het in elkaar steken van je wespenval zijn erg eenvoudig:

  1. Knip de bovenkant van je plastic fles (ongeveer 15 cm van de hals) met je schaar of (breek)mes.
  2. Giet je vloeibare aas in de onderkant van de fles.
  3. Plaats de bovenkant van de fles op de onderkant. Vergeet niet om in dit stadium de dop van je fles te verwijderen, als je dat nog niet gedaan zou hebben.

Ziezo, je wespenval is nu volledig operationeel!

Waar plaats je je wespenval?

Het doel van de wespenval is natuurlijk om deze insecten te vangen, maar ook om ze uit je leefruimtes te lokken zodat ze er wegblijven.

De wespenval zal logischerwijze wespen aantrekken. Het is dus belangrijk om hem niet te dicht bij veelgebruikte plekken te plaatsen, zoals onder je tuintafel. Voor deze plaatsen in de directe omgeving van jou en je gezin is het logischer om insectenwerende middelen te gebruiken.

Een wespenval kun je best aan de buitenrand van je dagelijkse leefruimtes plaatsen, op een plek die vaak door wespen wordt bezocht.

Je kunt de val ook ergens ophangen, zoals bijvoorbeeld in een boom. Hiervoor maak je eenvoudig twee gaten aan de bovenkant van je val en haal je er een touw, draad of hanger doorheen die je vervolgens ergens aan kunt bevestigen. Als je deze vallen in de lente plaatst, kunnen ze koninginnen vangen nog voordat deze hun nesten beginnen te maken!

Effectiviteit en limieten van een zelfgemaakte wespenval

Dit soort wespenval kan uiterst effectief zijn als je snel rust wilt vinden wanneer wespen worden aangetrokken door het vlees op je barbecue, je zwembad of je bloemperken. Als je echter een nest in je tuin hebt, volstaat het niet om enkele wespen met een zelfgemaakte val te vangen. In de nesten zullen er namelijk voldoende wespen overblijven om de kolonie te laten gedijen.

Als je een wespennest in de buurt van je huis hebt, schakel je best de hulp in van onze gespecialiseerde experts!

Tags: