fbpx

5 natuurlijke methoden om wespen op afstand te houden

Wespen op afstand houden

Denk je dat een barbecue zonder wespen en hoornaars niet mogelijk is? Natuurlijk wel! Net als mensen hebben wespen een hekel aan bepaalde sterke geuren die hen op de vlucht doen slaan. Ontdek onze 5 natuurlijke methoden om wespen deze zomer uit je tuin te houden zodat je zorgeloos kunt genieten van een lunch in openlucht.

# 1 Koffie

Het verbranden van ongebruikte gemalen koffie (niet de drab) in een kopje werkt heel doeltreffend. De koffie zal roken, maar geen vlamvatten. Aan de andere kant zal het een verbrande koffiegeur afgeven die ontzettend onaangenaam is voor wespen, waardoor ze uit de buurt zullen blijven. Wierook heeft ook een soortgelijke geur die wespen absoluut niet verdragen.

# 2 Etherische oliën

Je kunt enkele druppels etherische olie in een diffuser of rechtstreeks in een kaars verstuiven.

Of maak gewoon je eigen wespenafstotende spray:

 • Neem een lege spuitfles
 • Voeg ongeveer 10 druppels essentiële olie naar keuze toe
 • Vul aan met water (ongeveer 100ml)
 • Spuit zodra je merkt dat je wordt aangevallen door ongewenste insecten

Deze spray heeft verschillende voordelen. Ten eerste verspreidt het een aangename geur als je een van je favoriete essentiële oliën kiest. Bovendien kan het ook muggen op afstand houden, een andere zomerse lastpost. Zo sla je twee vliegen in één klap! Tot slot is dit soort spray minder gevaarlijk voor je gezondheid dan de chemische dampen van commerciële sprays.

De meest doeltreffende essentiële oliën om wespen op afstand te houden, zijn:

 • Echte lavendel
 • Kruidnagel
 • Citronella
 • Rose geranium

# 3 Kruidnagels

Door kruidnagels in een sinaasappel of citroen te prikken, verspreid je deze voor wespen onaangename geuren binnen de kortste keren in je omgeving. Je kunt ze ook rechtstreeks in een schoteltje pletten en op tafel laten staan.

# 4 Seizoensgroenten

Sommige zomergroenten, zoals stukjes tomatenplanten, komkommerschijfjes en zelfs ui en knoflook, zijn heuse bondgenoten in je strijd tegen wespen. Bovendien komen deze groenten handig van pas bij je barbecue!

# 5 Een wespenval

Volg onderstaande instructies om snel en makkelijk een doeltreffende wespenval te maken:

 • Snijd een plastic fles in twee gelijke delen en verwijder de dop
 • Doe confituur, honing, siroop, bier of meloensap in het eerste deel (het deel met de bodem van de fles), gemengd met een beetje water
 • Plaats het tweede deel (het deel met de flesopening) in het onderste deel, met de flesopening naar beneden gericht

Het effect van deze val is ongelooflijk. Zodra de wespen de val binnengaan door het gaatje, zitten ze gevangen in het stroperige suikergedeelte waardoor ze niet meer kunnen ontsnappen.

Plaats de val bij voorkeur in de tuin, weg van de tafel, zodat hij wespen tijdens je ontbijt, lunch of diner op afstand houdt. Je kunt hem ook hoog in een boom hangen of op een vensterbank zetten.

Heb je veel last van wespen en kan je ze zelf niet meer de baas? In dat geval doe je best een beroep op een professioneel bedrijf, zoals Wespenvernietiging. Zij zullen de rust in en rond je huis doen terugkeren!

Tags: