fbpx

HOE LOKALISEERT U EEN WESPEN- OF HOORNAARNEST?

Wespen verblijven maar al te graag op plaatsen die niet erg aangenaam en gastvrij zijn … Maar wees voorzichtig, zelfs als het nest u niet echt stoort, kan het gevaarlijk zijn indien het zich dicht bij uw huis bevindt. Ontdek hieronder onze tips om snel een wespennest te lokaliseren en te laten vernietigen.

Hoe ziet een wespennest eruit?

Een wespennest is bolvormig en bestaat uit houtpulp en speeksel, langzaam opgebouwd door de wespen zelf. Tijdens de zomermaanden is dit hun toevluchtsoord, maar wanneer de winter voor de deur staat zal het opnieuw verlaten zijn. Daarom proberen professionele wespenvernietigers nog voor de zomer in te grijpen, wanneer de wespen nog bezig zijn met het bouwen van hun nest.

De grootte is zeer variabel: van een golfbal tot een voetbal aan het eind van de zomer! Eén enkel nest kan tot 6.000 wespen bevatten.

Hoe onderscheidt u een wespennest van een zwerm bijen? Beide nesten bestaan uit cellen, maar in het bijennest zit was. Een zwerm bijen kan interessant zijn voor een imker, die in dat geval het nest zal komen ophalen.

De favoriete schuilplaatsen van wespen

Wespen houden vooral van hoekjes en gaatjes en donkere, moeilijk bereikbare plaatsen. Als u vermoedt dat er een wespennest in de buurt is, zoekt u dus best op de volgende plaatsen:

  • Zolders
  • Tuinhuisjes, schuren en garages,
  • Bomen in de tuin,
  • Hoekjes en gaatjes van het buitenmeubilair,
  • Luiken,
  • Daken, schoorstenen, goten, enz.

Voorzorgsmaatregelen voordat u op zoek gaat naar een nest

Voordat u op zoek gaat naar een nest, bereidt u zich best voor.

U dient zich vooral goed te kleden: lange kleding met strakke uiteinden krijgen hierbij de voorkeur. Bescherm uw gezicht met een skimasker, een sjaal voor het onderste gedeelte van uw gezicht en een pet of een ander hoofddeksel. Vergeet ook niet om handschoenen mee te nemen.

Bewapen u tenslotte met een krachtige spuitbus om een mogelijke aanval af te weren.

Kijk goed om u heen wanneer u een nest probeert te lokaliseren!

Het lokaliseren van een wespennest is niet altijd gemakkelijk. Zelfs als het nest groot is, hebben wespen de neiging om zich te nestelen op plaatsen die met het blote oog niet goed zichtbaar zijn.

Maak ook een lijst van alle mogelijke schuilplaatsen in uw huis en tuin. Ga vervolgens rond om te controleren of ze vrij zijn van vliegende insecten. Een kleine camera kan u helpen bij uw verkenningstocht.

Ten tweede gaat het allemaal om opmerkzaamheid en geduld. Kijk hoe de wespen komen en gaan om te zien waar ze hun nesten hebben gebouwd. Luister goed naar de karakteristieke zoemende geluiden die u vertellen waar u moet kijken.

Als u een nest vindt, inspecteer dan ook de omgeving om eventuele andere nesten in de buurt te vernietigen.

Onthoud vooral dat het vernietigen van een wespen- of hoornaarnest op eigen houtje niet aan te raden is. Zowel wespen als hoornaars kunnen u namelijk aanvallen als u niet in uw opzet slaagt. Aarzel niet om contact op te nemen met een wespenverdelger die de wespeninvasie veilig kan stoppen.