fbpx

Hoe raak je van hoornaars af?

Hoe kom je van hoornaars af

Het is niet makkelijk om van hoornaars af te raken. Wanneer hoornaars bedreigingen in de buurt van hun nest waarnemen, worden ze agressief en kunnen ze pijnlijke steken veroorzaken. Hoewel deze gewoonlijk geen schade op lange termijn veroorzaken, is de pijn die door het gif wordt veroorzaakt intens en kunnen mensen die er allergisch voor zijn ernstige immuunreacties vertonen.

Wij hebben een aantal tips en technieken op een rijtje gezet om in en rond je huis op een veilige manier van hoornaars en hun nesten af te raken.

Waar bouwen hoornaars doorgaans hun nesten?

Hoornaars overwinteren in kleine spleten in de gevelbeplating van huizen, boomschors en rottende boomstammen.

De meest waarschijnlijke plaats waar u een nest zult vinden is echter in bomen en in grote boom achtige struiken. In de late lente bouwen ze papieren nesten in boomtakken en onder dakranden. Dit ongedierte wordt vaak aangetrokken door de restjes in de buurt van eetgelegenheden. Ook huizen met afgeschermde hoeken op de zijgevel en moeilijk bereikbare dakranden zijn ideale nestelplaatsen.

Deze locaties liggen vaak dicht bij voedselbronnen, zoals afval, bloemen en vuilnisbakken.

Een eenzame hoornaar uit je huis jagen

Soms slaagt een enkele hoornaar erin je huis binnen te komen. Om er vanaf te raken kun je een vliegenmepper of opgerolde krant gebruiken.

Maar bij het slaan van een hoornaar komt een chemische stof vrij die andere hoornaars kan aantrekken. Dit is misschien geen probleem als er maar één hoornaar in je huis is, maar als er een verborgen nest is op zolder of in een andere nabijgelegen ruimte, is dit hoogstwaarschijnlijk een slecht idee.

Een makkelijkere en minder riskante methode is het gebruik van een stofzuiger. Gebruik de verlengslang om het insect eenvoudigweg op te zuigen in de stofzuiger. Gooi vervolgens de stofzuigerzak weg of laat het geheel met rust tot de hoornaar sterft.

Een wespennest bespuiten

Het bespuiten van een wespennest is misschien wel de eerste gedachte die in je opkomt.

Hoornaarsnesten worden meestal gevonden op beschutte plaatsen, zoals hardhouten bomen, onder dakranden en -sparren, op zolders of op moeilijk toegankelijke ramen. Insecticiden voor wespen en hoornaars kunnen in dit geval van pas komen.

Je kunt het nest best bij zons’ op- of ondergang bespuiten, wanneer de meeste hoornaars naar huis zijn teruggekeerd om de nacht door te brengen en minder actief en verspreid zijn. Doordrenk het met een wespenafweermiddel en verwijder het na een paar dagen als je zeker weet dat alle hoornaars dood zijn.

Het spreekt voor zich dat dit een zeer riskante operatie is en dat je hiervoor de juiste beschermingsmiddelen nodig hebt. Zelfs als je niet gevoelig bent voor insectenbeten, kunnen meerdere hoornaarssteken ernstig levensbedreigend zijn.

Doe het nest in een zak en gooi het weg

Nesten die zich aan lage boomtakken of in struiken bevinden, kunnen meestal worden afgehakt en in zakken gestopt.

Draag beschermende kleding om steken van woedende hoornaars te beperken, open een zware plastic zak en leg die onder het nest. Gebruik een heggenschaar met lange steel om de tak zo af te knippen dat het nest volledig in de zak valt. Vul de zak met hoornaarbestrijdingsmiddel, sluit deze af en gooi het geheel weg of verbrand het onmiddellijk.

Net als het besproeien van het nest is ook deze techniek gevaarlijk. Je hebt niet alleen veiligheidsmaatregelen, maar ook beschermende kleding nodig, vooral als het nest hoog is.

Gebruik een azijnval

Om een azijnval te maken, snijd je de hals van een 2-liter frisdrankfles af, draai je deze om, plaats je hem weer in de bodem van de fles als een trechter en niet je de twee helften aan elkaar.

Prik gaatjes in elke kant van de val en haal het touw door de gaatjes zodat de val kan worden opgehangen. Vul de val met een kopje appelciderazijn en een druppel afwasmiddel, en hang met een touwtje een klein stukje rauw vlees in de val om de hoornaars aan te trekken.

Hang de val vervolgens op de plaats waar je hoornaars hebt gezien, en pas vooral op dat je niet wordt gestoken.

Als dit in het vroege voorjaar gebeurt, kan de val hoornaar- en wespenkoninginnen vangen. Dit kan voorkomen dat er kolonies worden gevormd.

Gebruik een emmer

Emmers gevuld met suikerwater, azijn en een kleine hoeveelheid afwasmiddel zijn ook doeltreffend om hoornaars te vangen en verdrinken. Vul een middelgroot exemplaar met een mengsel van bovengenoemde stoffen en plaats deze op plaatsen waar hoornaars zich kunnen vestigen, zoals onder dakranden.

De azijn en het suikerwater of de siroop zullen de hoornaars aantrekken, terwijl het afwasmiddel ze in de emmer zal immobiliseren.

Voor een optimaal resultaat kun je de oplossing best op regelmatige basis vervangen.

Hoornaars afschrikken

Hoewel vallen nuttig kunnen zijn om te voorkomen dat hoornaars zich in en rond je huis vestigen, zijn er andere methoden om de kans te verkleinen dat hoornaars in of rond je huis een nest bouwen:

  • Snoei bomen en struiken kort
  • (Her)schilder muren, dakranden of andere plekken waar hoornaars zich kunnen nestelen
  • Hang zonnevangers, oude cd’s of spiegels in de buurt van oude nestplaatsen
  • Hang een vals nest op. Territoriale hoornaars zullen minder snel een nest bouwen als ze denken dat er een andere kolonie in de buurt is. Valse nesten zijn te koop in de meeste doe-het-zelfzaken.
  • Neem in geval van twijfel altijd contact op met een specialist zoals Wespenvernietiging

Als er sprake is van een heuse invasie of wanneer je niet zeker weet of je er op eigen houtje vanaf kunt raken, is het een goed idee om professionals in te schakelen die gewend zijn om hoornaarnesten aan te pakken.

Hoornaarbestrijders zijn speciaal opgeleid om een hoornaarkolonie op te sporen, te identificeren, te isoleren en veilig te vernietigen. Zij zijn ook het best op de hoogte van het gebruik van insecticiden, hoornaarvallen en de toepassing van elke verdelgingsmethode, en zullen je maar al te graag begeleiden om jouw specifieke situatie op de best mogelijke manier aan te pakken.

Tags: