fbpx

Vernietigen van een hoornaarsnest

Het vernietigen van een hoornaar nest in de winter vereist enige voorkennis om te voorkomen dat men in een (zeer) complexe situatie terecht komt. Hoe gaat u te werk zonder uzelf bloot te stellen aan de agressiviteit van deze vliesvleugeligen? Is het verstandig om alleen te gaan in deze vernietiging?

Waar kunt u in de winter een hoornaar nest vinden?

Of u nu in de stad of op het platteland woont, misschien merkt u in de winter een hoornaarsnest op. In feite wordt geen enkele gemeente gespaard van de aanwezigheid van deze ongewenste insecten. Dit artikel gepubliceerd op RTL info is een perfect voorbeeld. Het verwijst naar de ontdekking van een Aziatisch wespennest midden januari in de gemeente Ukkel.

Het winterseizoen is gunstig om deze nesten op te sporen. Inderdaad, dankzij de val van de bladeren en de “natuurlijke afbraak” van de planten, verschijnen ze aan de top van de bomen. We vinden ook enkele hoornaarsnesten in de buurt van een huis (veranda, aangrenzende hut…) of op een zolder.

Afhankelijk van de vorm en grootte van het hol kunt u eenvoudig bepalen of het een Aziatisch hoornaarsnest of een Europeesshoornaar nest is:

  • Het nest van de Europese hoornaar zal altijd op een redelijke hoogte worden geplaatst en zal worden beschut tegen het licht (de maximale diameter is 40 cm).
  • Bolvormig, zal het nest van Aziatische hoornaar vaak in een hoge boom (vaak ongeveer 10 meter) en dicht bij een waterbron (sommige van hen kunnen tot 1m20 in diameter meten) zitten.

Wat vindt u in een hoornaarsnest in de winter?

De vernietiging van een hoornaarsnest tijdens de koude seizoenen zal in principe geen direct gevaar oproepen. Waarom is dat? Omdat de levenscyclus van deze insecten vergelijkbaar is met de levensverwachting van een wesp. Het merendeel van de hoornaars zal dus actief zijn in het voorjaar, de zomer en de vroege herfst voordat ze op natuurlijke wijze sterven. Aziatische hoornaars worden echter gekenmerkt door een grotere weerstand tegen kou. Als u er zeker van bent dat het nest niet meer bezet is en dat u er veilig bij kunt, moet u een paar voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Geef de voorkeur aan een geschikte outfit (dikke kleding en handschoenen zorgen voor uw veiligheid).
  • Ontkoppel de steunvlakken van het nest.
  • Plaats het nest onmiddellijk in een hermetische zak voordat u het in een gesloten vuilnisbak plaatst (dit mag niet in de buurt van een warmtebron of uw huis zijn).

In geval van twijfel is het sterk aan te raden om de brandweer of een verdelger te bellen om het nest te verwijderen.

Sommige mensen zullen “in de verleiding komen” om in de winter een hoornaarsnest te houden om de structuur ervan te analyseren. Deze keuze wordt echter bijzonder afgeraden. In feite zou u in een van deze nesten misschien een paar levenloze hoornaars terug vinden. Hoewel dit sommige mensen kan verrassen, kunnen deze insecten weer “leven” als ze in een omgeving komen met temperaturen boven de 20°C.

Tot slot

De vernietiging van een wespennest in de winter zal zelden direct gevaar oproepen. Zorg ervoor dat het nest is verlaten en plaats het, na het ontkoppelen van de structuur, onmiddellijk in een zak en gooi het in een gesloten vuilnisbak (buiten als dat mogelijk is). Het behouden van een nest kan gevaarlijk zijn als het het lichaam van Aziatische hoornaars bevat. Deze levenloze insecten kunnen inderdaad weer leven bij temperaturen boven de 20°C.