fbpx

Hoeveel kost het om een hoornaarnest te vernietigen?

De vernietiging van hoornaarnesten

De prijzen voor het vernietigen van hoornaarnesten kunnen sterk variëren, afhankelijk van wie je hiervoor inhuurt (jezelf, de brandweer of een gespecialiseerd bedrijf), maar ook van de plaats van de nesten, hun aantal of de tijd van het jaar.

Hieronder lees je meer over de verschillende tarieven.

Prijs om hoornaarnesten zelf te vernietigen

Zelf een wespennest vernietigen is een riskante operatie die zeker en vast niet gratis is. Er zijn twee soorten chemicaliën die worden gebruikt om van hoornaars af te komen: sprays en stof.

Sprays (3 tot 20 euro)

Deze maken gebruik van een chemisch mengsel om hoornaars te doden bij contact. De meeste verstuiven met een gerichte nevel die tot zes meter kan reiken en blijven zelfs na enkele weken werkzaam.

Stof (5 tot 20 euro)

Deze stoffen de ingangen van ondergrondse nesten af en verhinderen dat de hoornaars het nest betreden of verlaten. Hierdoor sterft de kolonie na verloop van tijd volledig uit.

Maar de uitrusting die nodig is om een wespennest op een veilige manier te vernietigen, is natuurlijk niet beperkt tot een paar spuitbussen of potten poeder. Voor veilige werkomstandigheden heb je ook een beschermingspak nodig.

Beschermingspak (80-500 euro)

Er zijn veel pakken verkrijgbaar om je te beschermen tegen bijen-, wespen- of hoornaarsteken. Omdat hoornaars de gevaarlijkste van de drie soorten zijn, is een zeer dik pak onontbeerlijk om hun nesten op een veilige manier te benaderen. Als je met Aziatische hoornaars te maken hebt, dien je er rekening mee te houden dat hun angel langer is dan die van andere soorten en je dus een dikker park nodig hebt.

Het zelf vernietigen van een wespennest is dus een operatie waarvan de kosten variëren van € 20 tot meer dan € 300, afhankelijk van het feit of je al dan niet reeds over de nodige uitrusting beschikt om in te grijpen.

De tarieven van brandweerlieden om een wespennest te verwijderen

Brandweermannen kunnen opgeroepen worden om wespen- en hoornaarnesten te verwijderen. Hoewel dit soort interventies vroeger gratis waren, is dit in de meeste brandweerzones niet langer het geval. Voor brandweerlieden vormen hoornaarnesten geen noodsituatie en het aantal oproepen voor dit probleem neemt jaarlijks toe. De verhoging van hun tarieven is bedoeld om mensen te ontmoedigen van hun diensten gebruik te maken, zodat de brandweer zich op belangrijkere taken kan concentreren.

Tegenwoordig kost het gemiddeld € 100 om de brandweer in te laten grijpen om een wespennest te vernietigen. De prijzen zijn afhankelijk van het interventiegebied, en regio’s zoals Brussel of Malonne vragen zelfs tot € 170 voor de vernietiging van een nest.

De tarieven van privébedrijven om hoornaarnesten te vernietigen

Ook de prijzen van particuliere verdelgingsbedrijven zijn opvallend variabel. Hoewel ze meestal sneller kunnen optreden dan de brandweer, zijn hun prijzen allesbehalve gelijklopend.

Er zijn verschillende factoren die het uiteindelijke tarief kunnen beïnvloeden:

  • De moeilijkheidsgraad om de hoornaarnesten te bereiken: nesten onder daken of in schoorstenen zijn soms duurder dan duidelijk zichtbare nesten in bomen, omdat daarvoor specifieke apparatuur nodig is.
  • De urgentie van de interventie: feestdagen, zondagen of een interventie binnen 24 uur gaan vaak gepaard met een toeslag.
  • Ook de regio en de eventuele aanwezigheid van concurrenten kan ervoor zorgen dat de prijzen variëren.

De tarieven voor de vernietiging van een wespennesten schommelen meestal tussen € 60 en € 150.

Eventuele extra kosten na de vernietiging van een hoornaarnest

Hoewel het gelukkig niet al te vaak voorkomt, vereist de locatie van sommige nesten bepaalde (sloop)werkzaamheden om herhaling te voorkomen, zoals bijvoorbeeld:

  • Opvullen van gaten in muren
  • Extra isolatie toevoegen aan een muur of zolder
  • Een muur herschilderen

Preventiekosten

Het algemeen bekende gezegde “voorkomen is beter dan genezen” is ook op wespennesten van toepassing. Als je weet dat deze insecten regelmatig in jouw buurt vertoeven, kun je met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen voorkomen dat er moet worden ingegrepen.

Valse nesten (5 tot 20 euro)

Valse nesten die op strategische locaties worden geplaatst, kunnen hoornaars afschrikken om het gebied te betreden en er een nest te bouwen. Hoornaars zullen namelijk nooit nesten bouwen in de buurt van reeds gevestigde kolonies.

Wespen- en hoornaarvallen (5 tot 20 euro)

Net als bij wespen zijn hoornaarvallen doeltreffend wanneer ze aan het begin van het seizoen worden uitgezet. Door een koningin bij de eerste mooie lentedagen te vangen, zou men de vestiging van een kolonie volledig kunnen voorkomen en zo de kosten van een latere interventie voorkomen.

De interventieprijzen van Wespenvernietiging voor hoornaarnesten

Onze interventieprijs voor de vernietiging van een wespennest is vastgesteld op € 70 inclusief BTW, en dit overal in België. Dit tarief is onafhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de interventie. Het maakt dus niet uit of het nest zich in een boom, onder een dak, in een schoorsteen of op een muur bevindt, want onze prijs blijft hoe dan ook hetzelfde.

Alleen als er meer dan één wespennest moet worden vernietigd of als er sprake is van een dringende interventie, rekenen wij € 30 extra aan. In het zeldzame geval dat wij je wespennest niet in één keer kunnen verwijderen, is een tweede interventie gratis.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Tags: