fbpx

Hoe maak je een wespenafweermiddel met witte azijn?

Azijn als wespenafweermiddel

Azijn is een van de makkelijk verkrijgbare natuurlijke huismiddelen die vaak worden gebruikt om wespen af te weren.

In dit artikel ontdek je ons recept voor wespenafweermiddel, een natuurlijk en onschadelijk product dat ideaal is om een wespeninvasie te voorkomen.

Waarom azijn gebruiken om wespen weg te houden?

Eén ding staat vast: wespen zijn in de verste verte geen fan van azijn.

Ze kunnen absoluut niet tegen sterke geuren, zoals bijvoorbeeld etherische oliën, knoflook, lavendel en … azijn! Wat onschuldig lijkt voor onze menselijke reukorganen, is in feite ongelooflijk irritant voor wespen.

Als het product per ongelijk wordt ingeademd, beïnvloedt het ook verschillende delen van hun vitale functies. Wist je trouwens dat azijn zelfs het gedrag van wespen in het algemeen kan beïnvloeden?

Overal waar ze komen, laten wespen een spoor van feromonen achter. Dit zijn chemische signalen die ze onderling gebruiken als communicatiekanaal. Wespen hebben dit feromoonspoor nodig om met elkaar te coördineren. Omdat de geur van azijn deze essentiële functie blokkeert, kunnen ze de feromoonsporen niet langer lokaliseren met hun gevoelige antennes.

Ons natuurlijk recept met azijn en citroen

Er zijn verschillende manieren om van azijn een natuurlijke wespenoplossing te maken.

Het bekendste is een mengsel van gelijke hoeveelheden water en azijn. Dit is een doeltreffende oplossing op korte termijn, maar het gewenste effect ervan verdwijnt al na enkele dagen. Voor een beter resultaat kun je best azijn en citroen met elkaar mengen.

In tegenstelling tot het klassieke mengsel, dat de azijn alleen maar verdunt, geeft de citroen de azijn namelijk een zeer sterk parfum en een aangenamere geur voor de mens. Het spreekt ook voor zich dat de doeltreffendheid en de werkingsduur verschillende malen groter zijn dan bij een mengsel op waterbasis.

Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.

Waar spuit je de azijnspray?

Nu je over een doeltreffende spray beschikt, moet je in een volgende stap de favoriete locaties van dit ongedierte bepalen.

Toegangspunten tot de woning

Of je nu een wespennest in je huis hebt of niet, het ligt voor de hand om de toegangspunten tot je huis te besproeien: deuren, ramen en andere openingen waar wespen kunnen binnendringen zijn zonder twijfel prioritair te behandelen plaatsen.

Houten meubelen

Wespen zoeken beschermde binnenruimtes op om te overwinteren.

Veel wespensoorten hebben een levenscyclus die afhankelijk is van het feit of de vruchtbare koninginnen in de kolonie een beschermde plek vinden om de winter door te komen. Zo vinden ze de houten meubels in onze garage of op onze zolders of andere beschermde plaatsen in huis erg aantrekkelijk.

Als je ze preventief besproeit, kun je jezelf later veel vervelende problemen besparen.

De tuin

Hoewel wespen dol zijn op suikers, hebben ze ook een zwak voor nectar. Net daarom zul je ze vaak solitair of in groep in je tuin aantreffen.

Een andere reden is de mogelijke aanwezigheid van fruit in je tuin: hoewel wespen niet verkwistend en destructief zijn, consumeren zij wel de energierijke suikers in het fruit. Ze kunnen ook een nest onder de grond of in een boom in je tuin hebben gebouwd; in dat geval is het heel normaal om ze tegen te komen.

Om dit te voorkomen, spuit je gewoon een grote hoeveelheid van de azijnspray rond de planten en bomen. Omdat het effect van de spray buiten sneller afneemt dan in huis, dien je er wel rekening mee te houden dat je in openlucht een grotere hoeveelheid nodig hebt.

Het is trouwens handig om te weten dat deze natuurlijke spray geen nadelige effecten heeft op de meeste planten en bomen. Onze oplossing is 100% natuurlijk en heeft hoegenaamd geen neveneffecten op mensen of planten!

Helaas weert en verjaagt het wespen alleen maar, en is het niet sterk genoeg om ze te doden. Als je wespenprobleem zelfs na gebruik van deze spray aanhoudt, is de kans groot dat deze insecten in of rond je huis een nest hebben gebouwd.

In dit geval schakel je best de hulp van een professioneel bedrijf in!

Tags: