fbpx

Welke insecticiden tegen wespen zijn er op de markt verkrijgbaar?

Insecticide tegen wespen

Heb je besloten om die vervelende wespen in je tuin te lijf te gaan? Goed idee! Het is echter niet makkelijk om in de jungle van insecticiden je weg te vinden. In dit artikel lees je welke insecticiden tegen wespen je best kiest om deze vervelende insecten definitief uit je tuin te verjagen.

De verschillende soorten insecticiden tegen wespen

Er zijn veel soorten insecticiden tegen wespen en hoornaars op de markt verkrijgbaar:

  • Poeders
  • Vloeistoffen
  • Sprays en aërosols

Dit zijn chemische insecticiden die meestal doen wat ze moeten doen. Ze worden aanbevolen als het nest klein is en je het snel en efficiënt wilt vernietigen.

De keuze van het type product is afhankelijk van enkele factoren:

  • De plaats van het wespennest (buiten, binnen, hoogte, zichtbaar of niet, …)
  • De staat van rijping (klein of groot nest)
  • Het soort insecten (wespen, hoornaars, …) en de exacte ondersoort

Elk product heeft zijn voor- en nadelen. Sprays en aërosols zijn de meest gebruikte producten omdat ze makkelijk in gebruik zijn. Bovendien komt de straal met grote reikwijdte handig van pas als je een ver en hooggelegen nest wilt vernietigen. Let er wel op dat je niet spuit in een warme omgeving (wat meestal het geval is op een zolder of onder een dak), en gebruik NOOIT een brander om wespen te verjagen. In sommige ongelukkige gevallen is hierdoor het dak in brand geschoten!

Insecticide in poedervorm is meer geschikt voor ondergrondse nesten, mits deze klein en zichtbaar zijn. Omdat de concentratie werkzame stof in deze producten over het algemeen laag is, is het moeilijker om hiermee grotere of onzichtbare nesten te vernietigen.

Vergeet ook niet dat je natuurlijke insecticiden kunt gebruiken, zoals wespenvallen. Deze milieuvriendelijkere methoden zijn minder slecht voor je gezondheid. In feite mag de doeltreffendheid van natuurlijke methoden om de meest vraatzuchtige wespen weg te houden, niet worden onderschat!

Gebruik insecticide tegen wespen op de juiste manier

Als je voor een chemisch product kiest, is het ontzettend belangrijk dat je de door de fabrikant aanbevolen voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Alvorens met het product aan de slag te gaan, moet je de gebruiksaanwijzing lezen en alle veiligheidsvoorschriften opvolgen en kinderen en dieren uit de buurt van het nest houden.

Enkele tips voor het gebruik van insecticide:

  • Draag bedekkende kleding: draag handschoenen en bedek je gezicht. Als er veel activiteit rond het nest is, moet je erop letten dat er geen stukjes huid zichtbaar zijn. Anders mag je je gegarandeerd aan een steek verwachten!
  • Neem afstand zodra het product is aangebracht. Geef het de tijd om in te werken en vermijd giftige dampen. Hou er ook rekening mee dat de locatie in kwestie nog lange tijd aangetast zal blijven.
  • Bij contact met de huid moet je het desbetreffende huidoppervlak grondig wassen met zeep.
  • Zodra de procedure is voltooid, moet je eerst controleren of er geen wespen meer zijn voordat je het nest verwijdert.

Tot slot mag je de risico’s van het gebruik van insecticide tegen wespen nooit minimaliseren als het een groot nest betreft! Heb je last van grote aantallen wespen? Dan kun je best een professional inschakelen. Hij of zij weet perfect wat te doen om de wespen in kwestie niet kwaad te maken.

In deze situatie neem je best contact op met een gespecialiseerd bedrijf, zoals Wespenvernietiging. Zij beschikken over volledig beschermende kleding, aangepaste en aan professionals voorbehouden materiaal en vooral de deskundigheid om eender welk nest de baas te kunnen.

Tags: