fbpx

Hoe wordt een wespennest gebouwd?

Hoe wordt een wespennest gebouwd?

Wespen staan veelal bekend als “harde werkers”… En als je weet hoe ze hun nesten bouwen, zul je snel begrijpen waarom. In dit artikel lees je er alles over!

Papierpulp als basis voor de constructie van een wespennest

Een wespennest is grotendeels gemaakt van hout dat wespen op verschillende locaties vinden en transformeren tot papier. Maar … hoe doen ze dat? Wel, ze scheuren de gevonden stukjes hout af om er fijne plantenvezels uit te halen. Vervolgens kauwen ze deze vezels met hun onderkaken. Door de werking van het speeksel en de onderkaken verandert het hout in een papierpulp die makkelijk door de wespen kan worden gekneed.

De wespen nemen dan elk klein papieren bolletje mee naar het nest, dat tijdens de lentemaanden geleidelijk wordt gebouwd. Als je naar de bouw van een nest kijkt, worden de papieren korreltjes niet willekeurig geplaatst, maar worden ze door de wespen methodisch geordend. Ze vormen cellen die kenmerkend zijn voor wespennesten en verschillende verdiepingen vormen.

Het nest heeft een stevige structuur die bestand is tegen niet al te zware weersomstandigheden. Hoewel het door de papierpulp vrij licht is, blijft het wel isolerend dankzij het hout dat voor de constructie ervan is gebruikt. Kortom, een echt gezellig nest om de kolonie te verwelkomen!

Wist je dat een wespennest duizenden individuen kan huisvesten?

Wespennesten: variërend in grootte, maar met een beperkte houdbaarheidsdatum

Al dit werk wordt gedaan door sociale wespen. Je mag namelijk niet vergeten dat wespen een goed georganiseerde micro-samenleving vormen, waarbij vooral de werksters verantwoordelijk zijn voor het bouwen van het nest.

De koningin van de kolonie zoekt de ideale plaats om haar larven uit te broeden en ze warm te houden, zodat ze kunnen groeien. Later zullen deze jonge wespen de bouw van het nest overnemen en voedsel brengen terwijl de koningin bezig is met zich voort te planten.

Het uiteindelijke wespennest kan zeer verschillende afmetingen hebben, waarbij het zelfs de grootte van een rugbybal kan bereiken. Sommige nesten zijn zelfs nog groter! Verder kan ook de kleur variëren, afhankelijk van de gebruikte materialen of de wespensoort.

Ondanks de tijd die aan het bouwen van het nest is besteed, zal het maar één seizoen meegaan. Zodra de winter komt, sterven de wespen. Ofwel verlaten ze het nest, ofwel wordt het in de herfst door het weer vernield. Ze zullen in de zomer op zoek gaan naar een nieuwe habitat. Als je een wespennest van naderbij wilt bekijken, kun je dit dus best in de winter doen. Zo loop je geen risico om te worden aangevallen door wespen die hun nest willen verdedigen.

Hoewel wespennesten in de natuur een waar kunstwerk zijn, zijn ze gevaarlijk wanneer ze bevolkt worden door duizenden individuen. Als zo’n nest zich in de buurt van je huis bevindt, kun je dit best laten verwijderen door een professional als Wespenvernietiging.

Tags: