fbpx

Wespennest: moet je de brandweer bellen?

Brandweerlieden en wespen

Heb je een wespennest in je tuin gevonden en wil je dit laten vernietigen? Goed idee! Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen om het nest in kwestie te laten vernietigen, zoals de brandweer bellen. Laten we eens kijken in welke situaties zij kunnen ingrijpen.

Wespennest: bel alleen de brandweer als laatste redmiddel

Het is de taak van de brandweer om de bevolking te beschermen. Omdat wespennesten een reëel gevaar voor bewoners en omwonenden vormen, maakt de vernietiging ervan deel uit van het takenpakket van brandweerlieden.

Het inschakelen van de brandweer om een wespennest te vernietigen is vandaag de dag echter niet meer noodzakelijk de beste oplossing.

Het is inderdaad belangrijk te beseffen dat de brandweer meerdere taken heeft en vaak overstelpt wordt door (nood)oproepen. Hoewel de vernietiging van een wespennest in de meeste gevallen best dringend is, blijkt het toch niet zo urgent in vergelijking met andere soorten interventies, zoals hulp aan een persoon die net een ongeval heeft gehad.

Als je een beroep doet op de brandweer om je wespennest te laten vernietigen, is het best mogelijk dat je enige tijd geduld moet hebben, vooral als er een dringender interventie dat de jouwe voorrang krijgt.

Langere reactietijden en niet-gegarandeerde verplaatsingen

Bovendien zijn brandweerlieden soms terughoudend om zich voor dit soort interventies te verplaatsen. Op zich is dit niet zo verrassend, omdat ze uiteindelijk niet in overeenstemming zijn met hun kerntaken. Verder moet je nu in sommige regio’s betalen, terwijl dit type tussenkomsten vroeger gratis was. De tarieven ondergaan regelmatig een prijsverhoging: tegenwoordig moet je gemiddeld rekenen op een bedrag tussen 70 en 100 euro. In grote steden, waar de hulpdiensten snel verzadigd zijn, kunnen deze bedragen nog hoger oplopen. In het centrum van Brussel moet je zelfs bijna 170 euro betalen!

Verder is het ook handig te weten dat de brandweer kan weigeren om een wespennest te vernietigen dat geen echt gevaar voor bewoners en omwonenden oplevert. Op zich is dit vrij makkelijk te begrijpen, zeker als je weet dat er professionals zijn op wie je een beroep kunt doen in geval van wespen- of hoornaarnesten.

Het alternatief voor de brandweer voor een wespennest: particuliere bedrijven

Particuliere wespenverdelgers zijn nu op de markt om uw wespennesten te vernietigen. Als je een snelle interventie wilt, moet je bij hen zijn.

Zij rekenen vaak een vaste en forfaitaire prijs, die van tevoren bekend is. Bovendien ontfermen zij zich over al uw nesten: horzelnest, bijenzwerm, wespennest, enz., en dit, zelfs zonder direct gevaar voor de bewoners. Dat is niet altijd het geval met brandweermannen!

Kortom, in geval van een wespen- of hoornaarnest, vergeet de brandweer en bel een professional zoals Wespenvernietiging!

Tags: