fbpx

Hoe vernietig je een wespennest onder je dak?

Hoornaarnest onder dak

Heb je de indruk dat je huis omgeven is door wespen? Dan heb je misschien een wespennest onder het dak van je huis! In dat geval raden we je aan om snel te reageren. In dit artikel geven wij je graag enkele handige tips over de manier waarop je dit soort wespennest veilig kunt verwijderen.

Wespennest onder het dak: hoe opsporen?

Wespen houden van donkere, verborgen plaatsen in je tuin of huis. Ook het dak is dus vaak een favoriete plek voor dit type insecten. Tijdens de zomermaanden zoeken ze een plek om hun nest te bouwen en jouw dak is voor hen een ideale plaats. Ze zijn er namelijk beschut tegen de wind en roofdieren, het is er zeer warm in de zomer en ze hebben voldoende ruimte om hun kolonie verder uit te breiden.

Je hebt hun aanwezigheid wellicht opgemerkt door een drukte van jewelste in de buurt van de pannen of leien en door het karakteristiek zoemend geluid dat elke dag meer lijkt aan te zwellen.

Kan je een wespennest onder een dak laten zitten?

Je denkt misschien dat wespen op veilige afstand blijven en geen gevaar vormen voor jou en je gezin. In bepaalde gevallen klopt dat, want sommige wespensoorten zijn inderdaad minder agressief dan andere. Het is echter zo dat alleen een professional je hierin kan adviseren en de soort in kwestie kan herkennen. Maar … zelfs als ze niet agressief zijn, kunnen ze toch voor problemen zorgen.

Langs de andere kant kan een wespennest geen gevaar vormen als het zich hoog of onder het dak van bijvoorbeeld een tuinhuisje bevindt. In deze gevallen kan je de wespen waarschijnlijk met rust laten. Houd er echter rekening mee dat het behouden van een nest zal leiden tot een toename van de wespen- (of hoornaar-) populatie rond je huis. Als een nest de kans krijgt om zich in de loop van het seizoen te ontwikkelen, kan het stichtende koninginnen voortbrengen, die op hun beurt een nieuw nest zullen maken.

Zoals je ziet, kan je in bepaalde situaties best een professional inschakelen om van wespen af te komen.

Wanneer moet een wespennest onder het dak worden vernietigd?

In sommige gevallen bevindt het wespennest zich in de buurt van een voordeur of op een plaats die laag en dicht genoeg bij de huizen is om overlast voor de bewoners te veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over het gevaar dat hiermee gepaard gaat.

Bedenk ook dat wespen aan het eind van de zomer agressiever worden en dat je waarschijnlijk in actie zult moeten schieten om te voorkomen dat ze steken. Bovendien zal het kleine, oorspronkelijke nest verder evolueren en geleidelijk zal groeien tot het een omvang van wel één kubieke meter bereikt ! Het vernietigen van een wespennest onder je dak is ook belangrijk als er iemand in je omgeving is die zeer allergisch is voor wespen.

Tot slot willen wij je aandacht vestigen op het feit dat wespen en hoornaars in daken veel schade kunnen aanrichten, waaronder aantasting van de isolatie en sporen van vochtigheid door hun uitwerpselen.

Kortom, in al deze gevallen is het beter om zo snel mogelijk actie te ondernemen! Bel een professionele wespenverdelger om op een veilige manier in te grijpen in de moeilijk bereikbare hoeken van het dak. Hij of zij zal over de nodige uitrusting en materialen beschikken om op hoogte in te grijpen en het nest succesvol te vernietigen.

Wespenvernietiging heeft ervaring met het verwijderen van wespen- en hoornaarnesten onder daken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je van onze diensten gebruik wenst te maken om een nest te vernietigen.

Tags: