fbpx

ZIJN WESPEN NUTTIGE INSECTEN?

Hoewel wespen onze tuin inpalmen, alle uithoeken van onze huizen binnendringen en zich maar al te vaak uitnodigen voor onze barbecue, hebben ze ook verborgen voordelen. Deze vliegende insecten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen in sommige gevallen ook heel nuttig zijn. Hieronder leest u er alles over.

De wesp, een krachtige insectenstofzuiger

Zoals alle dieren hebben ook wespen een bepaald nut. Eerst en vooral elimineren ze bepaalde insecten die net zo vervelend zijn als zijzelf.

Naast zoet fruit houden wespen van spinnen, bladluizen, vliegen of rupsenlarven. In de voedselketen mag men niet vergeten dat de wesp ook de favoriete maaltijd is van veel vogels … Zonder wespen zouden ze niets te eten hebben!

Kortom, wespen reinigen en zuiveren onze tuinen. Ze voorkomen vooral dat er te veel ongedierte in onze tuinen terechtkomt. De verspreiding van bepaalde insecten zou namelijk een onevenwichtigheid in het ecosysteem veroorzaken.

Wist u dat wespen één à twee insecten per uur kunnen doden? Stel u voor hoeveel insecten de wesp in zijn leven doodt!

Inderdaad, het zijn niet alleen bijen die foerageren! Wespen waarderen ook de geur van bepaalde bloemen. Hoewel ze als bestuiver niet zo doeltreffend zijn als bijen, verspreiden wespen ook stuifmeelkorrels tussen bloemen van dezelfde soort. Zo is de vijgenboomwesp bijvoorbeeld essentieel voor de goede rijping van vijgen, omdat de wesp het enige insect is dat de vijgenboom kan bestuiven!

Wist u dat bijna 35% van ons voedsel direct afhankelijk is van een goede bestuiving? Bijvoorbeeld: koffie, tomaten, bepaalde specerijen, kersen, wortelen, courgettes, enz.

Wijn en wespen

Wespen worden gebruikt bij de productie van wijn, maar ook bij de productie van bier en andere alcoholische dranken.

Hoe? Eenvoudigweg omdat ze bepaalde gisten, de ‘saccharomyces cerevisiae’, die essentieel zijn voor de rijping en de smaak van de wijn, in hun maag houden. De wespen hebben ze geabsorbeerd door zich te voeden met de druiven die met deze gisten zijn doordrenkt.

Een gif met ongekende voordelen

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wespengif niet altijd schadelijk is voor de mens.

Afhankelijk van de omstandigheden waarin het gebruikt wordt, hebben onderzoekers zelfs heilzame eigenschappen van het gif van een Braziliaanse wesp om kankercellen te doden geïdentificeerd!

Men kan dus niet zomaar beweren dat wespen nutteloos zijn! Deze informatie kan u helpen relativeren als u een volgende keer wordt lastiggevallen door een zwerm wespen … !