fbpx

Een wespennest verbranden: goed of slecht idee?

Wespennest verbranden

Het verbranden van wespennesten heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Veel mensen melden dat ze geprobeerd hebben een wespennest zelf te vernietigen met behulp van … vuur. Is deze methode echt doeltreffend tegen wespen? Hier is ons deskundig advies over wespenbestrijding.

Is een wespennest ontvlambaar?

Voordat je een wespennest gaat verbranden, is het belangrijk om je af te vragen of het überhaupt mogelijk is om een wespennest te verbranden.

Om hun nesten te bouwen, zoeken wespen verweerd hout van oude schuttingen of portieken en kauwen deze houtvezels met hun speeksel tot een pasta. Vervolgens maken ze van deze pulp fijne papiercellen in de vorm van een zeshoek.

Het papier van het wespennest maakt het gemakkelijk ontvlambaar.

De doeltreffendheid van vuur om een wespennest te vernietigen

Hoewel een wespennest brandbaar is, blijft het gebruik van vuur om een wespennest te verwijderen uiterst gevaarlijk en niet de meest doeltreffende manier om dit ongedierte uit te roeien.

Niet alle wespen worden bij de verbranding gedood. Hoewel velen uit overlevingsdrang even zullen vluchten, zullen ze uiteindelijk terugkeren. Dit komt omdat wespen gewend zijn aan je tuin en de omgeving. Omdat ze dus gewoon een nieuw nest zullen bouwen, zul je uiteindelijk met hetzelfde probleem te kampen hebben.

Kortom, het verbranden van een wespennest lijkt misschien een radicale oplossing, maar is in feite niet erg doeltreffend.

De gevaren van het vernietigen van een wespennest door verbranding

Afgezien van de inefficiëntie van het verbranden van een wespennest, brengt deze praktijk uiteraard verschillende gevaren met zich mee.

Zoals eerder gezegd is een wespennest zeer ontvlambaar. Het vuur kan gemakkelijk uit de hand lopen, zich door de bomen verspreiden en een of meer delen van je tuin of zelfs je huis bereiken.

De techniek houdt ook voor jezelf veel risico’s in, waaronder het risico op brandwonden en op vallen, als je je op een zekere hoogte bij een nest bevindt. Om nog maar te zwijgen van het gevaar dat geïrriteerde wespen voor jou en de mensen rondom jou vormen.

Het is dus duidelijk dat het in brand steken van een wespennest zeer gevaarlijk kan zijn voor jou en je gezin.

Ondanks het feit dat het misschien een tikkeltje theatraal is, heeft deze methode meer nadelen dan voordelen.

Beste alternatieven voor het vernietigen van wespennesten

Nu het duidelijk is dat het vernietigen van een wespennest door vuur noch praktisch noch veilig is, ontdek je hieronder de beste methodes om je wespennesten veilig en doeltreffend te vernietigen.

Insecticidepoeder

Insecticidepoeders tegen wespen zijn zeer doeltreffend om deze insecten te doden. Bovendien is het een relatief eenvoudig, want je hoeft het poeder alleen maar over het wespennest te strooien. Vervolgens zullen de wespen sterven nadat ze het giftige product hebben ingeademd.

Bij deze methode is het cruciaal dat je beschermende kleding draagt om te voorkomen dat je het giftige product zelf inademt.

Insecticidespray

Net als insecticidenpoeders is het gebruik van wespensprays een snel en praktisch alternatief om van dit ongedierte af te komen. Ook hier moet je de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om jezelf optimaal te beschermen.

Vloeibaar insecticide

Zoals alle levende wezens, hebben wespen water nodig. Met dit in gedachten zijn verschillende wespenbestrijdingsoplossingen ontwikkeld die hierop zijn gebaseerd. Het moeilijkste deel van de toepassing van deze procedure is het lokaliseren van de door wespen bezochte waterbronnen.

Natuurlijke insecticiden

Er zijn verschillende natuurlijke insecticiden die je waarschijnlijk nu al in huis hebt die wespen kunnen afschrikken of zelfs doden, zoals munt en peper.

Isolatie

Je kunt wespen ook isoleren zonder ze te doden. De eerste optie is het bouwen van wespenvallen. De tweede, en waarschijnlijk de beste, is om het wespennest in te graven.

Fumigatie

Fumigatie, waarbij wespen worden verstikt met een dodelijk gas, is een zeer rendabele oplossing. Omdat deze methode echter gevaarlijk kan zijn, heb je wel veiligheidsuitrusting nodig. Idealiter laat je fumigatie over aan professionals.

Een beroep doen op professionals

Professionals zijn veruit de beste oplossing om van wespennesten af te komen zonder dat je jezelf in gevaar brengt.

Neem snel contact met ons op als je één of meerdere wespennesten wilt laten verwijderen!

Tags: