fbpx

Elektrisch racket: effectief voor het doden van wespen?

Elektrisch racket: effectief om wespen te bestrijden?

Een elektrisch racket wordt vaak gebruikt om vliegende insecten zoals vliegen of muggen te bestrijden, maar niet zozeer voor wespen of hoornaars. Is het ook voor dit soort insecten effectief? En hoe kun je een elektrisch racket veilig gebruiken? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een elektrisch racket?

Een elektrisch racket is een gemoderniseerde versie van een vliegenmepper. Het is groter dan een vliegenmepper en lijkt meer op een racket voor tennis of badminton.

In plaats van een eenvoudig plastic rooster, zoals de meeste gewone vliegenmeppers, is het oppervlak van een elektrisch racket geëlektrificeerd. Wanneer een vliegend insect er mee in contact komt, wordt het geëlektrocuteerd en sterft het meestal onmiddellijk.

Sommige elektrische rackets worden aangedreven door batterijen die je kunt vervangen wanneer ze leeg zijn, terwijl andere op het lichtnet moeten worden aangesloten en op de batterij van het toestel werken.

Hoe jaag je op vliegende insecten met een elektrisch racket?

Jagen op vliegende insecten met een elektrisch racket is niet hetzelfde als jagen met een vliegenmepper.

Met een vliegenmepper wil je meestal dat het insect op een plat oppervlak landt, waarna je het kunt verpletteren met behulp van een vloeiende beweging op dit vlakke oppervlak.

Met een elektrisch racket wil je het vliegende insect niet verpletteren, maar juist naar je racket leiden. Wanneer het insect de geëlektrificeerde oppervlakte van het racket raakt, sterft het onmiddellijk. Je hoeft dus niet verwoed op vliegende insecten te jagen totdat je de kans hebt om ze te verpletteren. De jacht is langzamer, strategischer en zonder plotselinge gebaren.

Zijn elektrische rackets ontworpen om op wespen te jagen?

Hoewel elektrische rackets theoretisch op alle vliegende insecten kunnen jagen, zijn ze voornamelijk ontworpen voor soorten zoals vliegen of muggen die niet terugvechten wanneer je achter ze aangaat.

Een elektrisch racket kan zonder problemen een verloren wesp of hoornaar in je huis doden. Omwille van de langzame gebaren van een jacht met een elektrisch racket is het een veel geschikter hulpmiddel dan een manuele vliegenmepper om op wespen te jagen. Je loopt ook minder risico om gestoken te worden.

Een elektrisch racket alleen is echter absoluut niet genoeg om een nest wespen of hoornaars te bestrijden.

Wat zijn de gevaren van het jagen op wespen met een elektrisch racket?

Een elektrisch racket is niet alleen veilig voor mensen, inclusief kinderen, maar ook voor huisdieren. Je loopt dus geen risico om jezelf te elektrocuteren of een gelijkaardig ongeluk te krijgen.

Aan de andere kant creëert een elektrisch racket wel een elektrische boog. Als je een gaslek hebt of je in de buurt van brandbare producten bevindt, moet je het gebruik van een elektrisch racket hoe dan ook vermijden.

Het grootste gevaar van het proberen om wespen te doden met een elektrisch racket, is natuurlijk om aangevallen te worden door wespen of hoornaars.

Ga in ieder geval nooit een nest te lijf met een elektrisch racket, want in dat geval loop je het risico om in het ziekenhuis te belanden. Benader ook geen nesten of wespen als je allergisch bent voor steken van vliesvleugeligen, maar doe in dat geval een beroep op de hulp van professionals.

Hoe dood je veilig een wesp met een elektrisch racket?

Wanneer je last hebt van een wesp of hoornaar en je bent niet allergisch, kun je proberen je elektrisch racket te gebruiken om ervan af te komen.

Hieronder lees je hoe je je kansen om het te vangen kunt maximaliseren zonder jezelf in gevaar te brengen.

Kies voor gepaste kleding

Houd er allereerst rekening mee dat een wespen- of hoornaarsteek, zelfs als deze maar alleen is, nog steeds mogelijk is.

Draag dus geen korte broek, T-shirt of slippers wanneer je op wespenjact gaat. Kies op zijn minst voor een stevige broek, schoenen en een dikke jas. Ook robuuste handschoenen en iets om je gezicht te beschermen zijn een echte aanrader.

Trek de wesp aan met suiker of vlees

Wespen zijn dol op suiker en vlees. Als je een wesp of hoornaar in je huis niet onder controle kunt houden, kun je een val opzetten door zoet of vlezig voedsel op de bodem van een diepe container, zoals een kom, te leggen.

Wanneer de wesp zich in de container bevindt, plaats je het elektrisch racket erboven en activeer je het. Op weg naar boven wordt de wesp geëlektrocuteerd.

Tip: Leid de wesp met je elektrisch racket naar een glazen oppervlak

Een goede techniek voor het jagen op wespen en andere vliegende insecten met een elektrisch racket is om ze naar een glazen oppervlak te leiden, of te wachten tot ze daar zijn. Wanneer ze op het glas zitten, hoef je alleen maar het elektrisch racket erop te zetten om ervan af te raken.

Conclusie

Hoewel een elektrisch racket niet specifiek is ontworpen om wespen of hoornaars te bestrijden, kan het wel effectief zijn om verloren exemplaren in je keuken of slaapkamer te doden. Houd er echter rekening mee dat een elektrisch racket niet geschikt is om volledige nesten vliesvleugeligen uit te roeien.

Zoals met alle hulpmiddelen zijn voorzorgsmaatregelen noodzakelijk, liever te veel dan niet voldoende. Als je thuis een wesp- of hoornaarprobleem hebt, kun je best professionals inschakelen om veilig van het nest af te komen. Dit is bovendien veel effectiever dan op afzonderlijke individuen te jagen.

Neem vandaag nog contact op met onze teams om thuis een anti-wesp of anti-hoornaar interventie in te plannen!

Tags: