fbpx

Een wespensteek bij katten: wat te doen?

Wespensteek bij katten

Een wespensteek bij katten kan bijzonder pijnlijk zijn. Dit is wat je moet doen als je kat is gestoken door een wesp.

Waarom worden katten gebeten door wespen?

Het sterke jachtinstinct en de nieuwsgierige aard van katten maken hen vatbaar voor wespensteken. De grootte en beweging van deze insecten maken ze onweerstaanbaar speelgoed dat katten kunnen verkennen, jagen en vangen. Dit gedrag zorgt er echter ook voor dat de wespen in kwestie eerder steken uit zelfverdediging. Steken komen vooral voor bij jonge katten en tijdens warmere periodes.

Ze zijn meestal het gevolg van het spelen met een wesp in huis of tuin, maar komen ook voor wanneer een kat op een slapende wesp trapt. In dit soort scenario is een steek waarschijnlijker tijdens plotselinge golven van koeler weer in het vroege voorjaar of de late herfst, waardoor wespen langzamer zijn dan normaal en gemakkelijker te vangen zijn voor katten.

Lokaliseer de wespensteek op je kat

In de meeste gevallen van een wespensteek bij een kat ondergaat de kat slechts een gelokaliseerde reactie, wat resulteert in een lichte zwelling en verhoogde gevoeligheid op de plaats van de steek. De wespensteek bevindt zich vaak op het gezicht, meestal in de buurt van de snuit, in de mond of op een poot.

Op zich is het logisch om te zoeken naar een gezwollen plaats op het lichaam van de kat. Aan de andere kant is het soms niet gemakkelijk om de omvang van de steek visueel te bepalen, vooral als de steek erg recent is. Het is echter mogelijk om de kat te aaien totdat je een abnormale reactie ziet. Dit kan betekenen dat je hem meer pijn hebt gedaan door de plaats van de steek aan te raken. Je kunt ook merken dat je kat een bepaalde zone lang en herhaaldelijk likt of krabt. Dit is waarschijnlijk de plek waar hij is gestoken.

Het is ook de moeite waard om te controleren of er nog steeds een angel in de wonde zit. Wespen houden hun angels intact, waardoor ze hun slachtoffers meerdere keren kunnen steken. Als er een angel aanwezig is, betekent dit dat de kat is gestoken door een bij en niet door een wesp. De behandeling van de steek blijft echter hetzelfde.

Hoe verzorg je je kat na een wespensteek?

Voordat je je kat rechtstreeks naar de dierenarts brengt, is het raadzaam om te proberen hem na een wespensteek te verlichten om hem een minimum aan comfort te bieden. Dit kun je doen door onderstaande stappen te volgen:

  • Kalmeer de plek van de steek: Maak een dikke pasta van zuiveringszout en water en breng het aan op de plaats van de steek. Als je kat meerdere steken heeft, is een rustgevend havermoutbad een goede oplossing.
  • Minimaliseer de zwelling: Breng gedurende tien minuten ijs aan op het getroffen gebied om de zwelling te verminderen. Een zak bevroren erwten kan een handig ijspak zijn voor enkelvoudige steken, terwijl een gekoelde handdoek het beste werkt voor grote oppervlakken.
  • Voorkom allergische reacties: Geef een dosis oraal antihistaminicum, zoals difenhydramine, om de reactie te minimaliseren en jeuk te verminderen. Raadpleeg eerst je dierenarts voor de juiste dosering.
  • Verminder krabben: Gebruik een beschermkraag als je kat de steek blijft likken of krabben. Constant krabben zal de genezing vertragen en kan een infectie veroorzaken.
  • Zorg voor hydratatie en voedselinname: Geef je kat vers water om te drinken. Katten die in de buurt van de mond worden gestoken, kunnen moeite hebben met eten. Droog voedsel verzacht met water heeft minder kans om het maagdarmkanaal te verstoren dan ingeblikt voedsel.

Ernstige symptomen van een wespensteek bij katten

Zwelling, roodheid en pijn kunnen de eerste tekenen zijn  van een ernstige reactie. Je kat kan ook tekenen van pijn vertonen, zoals kreupelheid, voortdurend janken of dwangmatig likken op de plaats van de steek.

Volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je kat een anafylactische shock heeft:

  • Een te lage of te snelle hartslag;
  • Lage lichaamstemperatuur en koude ledematen;
  • Desoriëntatie of struikelen;
  • Braken of diarree;
  • Bleek tandvlees.

Andere symptomen om op te letten zijn een oppervlakkige of snelle ademhaling, kwijlen, veranderingen in gedrag, stemming of mentale functie, en plotselinge ineenstorting. Elk van deze tekenen is een signaal om je kat zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Een wespensteek kan soms erg schadelijke gevolgen hebben voor een kat. In geval van twijfel is het aan te raden om je kat zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen voor een spoedconsult.

Als je kat binnen enkele dagen meer dan twee keer wordt gestoken door wespen, kan het verstandig zijn om te overwegen om professionele wespenvernietigaars in te schakelen. In dit geval is de kans namelijk groot dat er zich een of meerdere wespennesten in je omgeving bevinden die de gezondheid van de mensen en huisdieren om je heen op het spel zetten.

Als je je wespennesten wilt laten vernietigen, neem dan contact op met onze teams om een interventie in te plannen.

Tags: