fbpx

WAT TE DOEN BIJ EEN WESPEN- OF HOORNAARSTEEK?

Een eenvoudige wespen- of hoornaarsteek kan onschadelijk zijn of gevaarlijke gevolgen hebben! Hoe reageert u op de beet van deze vliegende insecten? En vooral, wanneer moet u zich zorgen maken?

Waarom bijten vliegende insecten?

Insecten van de vliesvleugelfamilie zijn niet agressief. Als u gebeten wordt, is dat meestal omdat ze zich aangevallen, bedreigd of gestrest hebben gevoeld.

Daarom is het aan te raden om een wespen- of hoornaarnest niet op eigen houtje het hoofd te bieden. Doe een beroep op de diensten van professionals om het nest te verwijderen en steken te vermijden!

Behandel een steek onmiddellijk

Probeer eerst, direct na de steek, het insect dat u gestoken heeft, te identificeren; is het een bij, een hoornaar of een wesp?

Het is de met gif geïmpregneerde angel die verantwoordelijk is voor de steek. Soms blijft deze in de wond steken (een bij), en soms niet (een wesp). De hoornaarsteek wordt als de meest pijnlijke beschouwd omdat deze een langere angel heeft.

Onderstaande 3 reflexen kunnen de infectie een halt toeroepen:

  • Breng koude (ijs, water, enz.) aan op de gestoken plaats.
  • Desinfecteer de wond met een antiseptische oplossing en verwijder al uw ringen als u in uw hand werd gestoken. Als uw hand zwelt, zult u ze niet meer kunnen verwijderen.
  • Probeer indien nodig de angel te verwijderen: ga voorzichtig te werk om te voorkomen dat hij breekt en meer gif verspreidt.

Risico’s bij wespen- of hoornaarsteken

  • De klassieke reactie

Een wespen- of hoornaarsteek leidt meestal direct tot zwelling, pijn en diffuse roodheid in de getroffen zone.

Houdt echter gedurende de komende 48 uur de reactie van uw lichaam op de steek goed in de gaten, en aarzel niet om medische hulp te zoeken als de symptomen verergeren.

  

  • De allergische reactie: een anafylactische shock

De allergische reactie op een steek is inherent onvoorspelbaar: u kunt van de ene op de andere dag allergisch worden en opzwellen na een steek terwijl dat nog nooit eerder is gebeurd!

De symptomen zijn vaak heel duidelijk en omvatten zeer grote zwellingen en meer algemene symptomen zoals ongemak en ademhalingsmoeilijkheden.

Opgelet, een, anafylactische shock moet serieus worden genomen, want het is een levensbedreigende noodsituatie die fataal kan zijn. De behandeling van een anafylactische shock omvat vaak een injectie met adrenaline.

Hoewel dit zelden voorkomt, moet deze mogelijkheid toch bekend zijn om snel te kunnen reageren in geval van onrustwekkende signalen.

Onthoud in het algemeen dat mensen die risico’s lopen meestal mensen zijn die een geschiedenis van allergische reacties hebben. Daarnaast hebben mensen met meerdere steken ook meer kans om hevige symptomen te ontwikkelen, net als mensen die zijn gestoken op een gevoelige plaats, zoals de keel.