fbpx

Hoe behandelt u een wespensteek bij een hond?

Hoewel we onszelf door het nemen van eenvoudige preventieve maatregelen makkelijk kunnen beschermen tegen wespensteken, is het moeilijker om onze huisdieren te beschermen. U kunt hen immers niet verbieden om achter een wesp te lopen en in de tuin te spelen … Maar hun enthousiasme kan insecten irriteren waardoor ze vervolgens agressief worden! Wat moet u dus doen als uw hond gestoken wordt?

De steek lokaliseren

Het is soms moeilijk te bepalen waar de hond is gestoken. Als de steek zich bijvoorbeeld op het lichaam of de poten bevindt, kan deze onopgemerkt blijven doordat de hond weinig symptomen vertoont.

Aan de andere kant moet u zich wel zorgen maken als u vermoedt dat uw hond werd gebeten op een gevoelige plaats. Het hoofd, de keel, de ogen of de snuit zijn zo’n plaatsen waarbij men extra moet oppassen. 

Enkele tips om de pijn bij uw huisdier te verzachten

Probeer eerst te bepalen welk insect uw hond heeft gebeten. Als er een angel is op de plaats van de steek, is het een bij. Zo niet, dan is het een wesp of een hoornaar.

Goed om te weten: wespen laten geen angel achter en kunnen meerdere keren steken. Bijen steken maar één keer, maar ze geven een alarmferomoon af dat alle andere bijen van dezelfde kolonie aantrekt…

Haal de angel er voorzichtig uit om te voorkomen dat deze breekt en het gif zich verspreidt. Vermijd het gebruik van een pincet, omdat deze te veel druk op de angel kan uitoefenen en deze kan beschadigen.

Ontsmet de steek met een antiseptische oplossing. Verwarm vervolgens de plaats van de beet om het gif te vernietigen. Om de pijn bij uw hond te verzachten, is het ook een goed idee om een azijn gedrenkte wattenstaafje aan te brengen.

De symptomen van een wespensteek bij een hond

Net zoals bij de mens zijn de eerste symptomen vochtophoping en zwelling, in meer of mindere mate, op de plaats van de steek.

Sommige symptomen kunnen ernstiger zijn zoals :

  • Ademhalingsmoeilijkheden,
  • Spijsverteringsproblemen,
  • Algemene verzwakking,
  • Overgeven…

Als u twijfelt, aarzel dan niet om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan die de ernst van de steek kan vaststellen. Houd het gedrag van uw hond in de loop van de volgende dagen goed in de gaten, vooral als u meerdere steken vermoedt. Als uw hond neerslachtig lijkt te zijn, moet de alarmklok luiden.

Door hun lichaamsgrootte lopen honden een groter risico dan mensen om een dodelijke anafylactische shock te krijgen. Dit is een zware allergische reactie die een veterinaire noodbehandeling met antihistaminica vereist.

Wist u dat het gif van ongeveer 20 wespen genoeg is om een hond van 5 kg te doden?

De actie die ondernomen moet worden in het geval van een wespensteek bij uw hond is daarom bijna identiek als bij de mens.

U kunt de risico’s beperken door uw wespen- en hoornaarnesten te laten vernietigen door professionals.