fbpx

Het zelf vernietigen van een wespennest

Wat te doen met een wespennest?

Wanneer u een wespen- of hoornaarsnest ontdekt in uw tuin of in uw huis, is de eerste vraag die bij u opkomt wat u met de ongewenste bewoners ervan moet aanvangen. Allereerst moet je weten dat het vernietigen van een wespennest niet geïmproviseerd kan worden. We hebben al gezien dat mensen het probleem zelf proberen op te lossen door de zwerm met benzine te besproeien om uiteindelijk de brandweer te moeten bellen doordat de vlammen zich verspreidden naar de omringende vegetatie. In het geval van een invasie door een wespennest of een wespennest is de beste reflex nog steeds om een professioneel verdelgingsbedrijf te contacteren. Dit is een technische en complexe operatie die het gebruik van geschikte apparatuur en beschermende pakken vereist. Je hebt geen schrik? Dit artikel is voor u gemaakt!

Vernietiging van een nest: voorbereiding

 Wespennesten kunnen nooit vernietigd worden met een spuitbus die in een supermarkt te vinden is. Dit soort methode kan de insecten afschrikken en een zelfverdedigingshouding teweegbrengen. Met andere woorden, pas op voor steken! Wespenbestrijdingsbedrijven en brandweerlieden gebruiken een krachtige langeafstandsspray met een geregistreerd insecticide. Er zijn verschillende chemische formules beschikbaar om een wespennest uit te roeien. Sommige producten gebruiken permethrin, andere gebruiken bifenthrin of dichloorvos. In sommige noodgevallen kan een ‘verdelgingskit’ worden gehuurd die bestaat uit een volledig beschermend pak, een sproeier en een verdelgingsproduct.

Wijze van optreden

Zodra het nest gelokaliseerd is, bent u klaar om verder te gaan met de verdelging. Om te voorkomen dat dit een nachtmerrie wordt, volg je het best onderstaande tips:

– Zorg voor de nodige bescherming: een volledig pak, een ademmasker, handschoenen en een helm. Het geheel moet perfect hermetisch zijn om te voorkomen dat een exemplaar je pak invliegt en je meerdere keren steekt.

– Houd alle personen uit de buurt van het nest. Dit geldt voor kinderen en ouderen, maar vergeet de mensen die allergisch of gevoelig zijn voor insectensteken niet.

– Geef de voorkeur aan een operatie aan het eind van de dag, als de zon onder is gegaan. Wespen en hoornaars zullen minder talrijk aanwezig en minder agressief zijn.

– Vermijd het naderen van een lichtbron in de buurt van het nest. Dit zal hen alleen maar wakker maken en opwinden.

– Vlucht ten slotte zodra het product bij de ingang van het nest is gespoten.

In ieder geval is het nog steeds sterk aan te raden om niet zelf voor de vernietiging van een nest te zorgen. Het is beter om te wachten op de komst van specialisten die de risico’s voor u nemen!

Goede redenen om een beroep te doen op een professional

Het uitroeien van een zwerm wespen of hoornaars vereist een minimum aan ervaring. Bepaalde veiligheidsregels zijn onmisbaar en professionele apparatuur is van het grootste belang. 8 wespen, die gevaar voelen, vallen mensen in hun omgeving aan. Zonder een beschermend pak, masker of handschoen krijg je zeker een steek (zelfs honderden…). Een fout die je zelden twee keer maakt!